Како пушењето влијае на производство на витамин Д?

Pills in the shape of the sun, on a yellow background, flat lay, the concept of health, vitamins and vitamin D.

Пушењето е поврзано со низа здравствени проблеми, од срцеви заболувања до хронични белодробни заболувања. Сепак, помалку е познато дека пушењето може да го намали и производството на активен витамин Д во телото.
Познат како „витамин на сончева светлина“, тој е од суштинско значење за многу важни функции во телото, вклучително и одржување на здрави коски и заби, поддршка на имунолошкиот систем и управување со калциум и фосфор во крвта.
Чадот од цигарите може да го намали количеството на ултравиолетово (УВ) зрачење што минува низ кожата, што значи дека помалку витамин Д се произведува кога телото е изложено на сонце. Ова може да биде особено опасно за пушачите кои се веќе подложни на дефицит на витамин Д. Пушењето може да го намали производството на витамин Д во телото со намалување на активноста на ензимот кој ја претвора неактивната форма на витамин Д во активна форма што телото може да ја користи. Голем број на студии покажуваат дека пушачите навистина имаат пониско ниво на витамин Д во споредба со непушачите.
Во списанието Hypertension Research, беше објавена студија во која тие спроведоа анализа на пресек од Националното истражување за здравјето и исхраната (NHANES) од 2001 до 2016 година. Серумската концентрација на 25-хидроксивитамин Д беше користена како биомаркер за статусот на витаминот Д, а нивоата на изложеност на чад од тутун беа објективно оценети со серумските нивоа на котинин.
Зголемен ризик од хипертензија
Стратифицирајќи по група на котинин (<0,05, 0,05-3 и ≥3 ng/mL), истражувачите открија дека ризикот од хипертензија поврзан со недостаток на витамин Д е поголем кај испитаниците со нивоа на котинин ≥3 ng/mL во споредба со другите слоеви [ ИЛИ (95% CI) 1,30 (1,09, 1,54) наспроти 1,53 (1,19, 1,96) наспроти 1,64 (1,30, 2, 06); P за тест за хетерогеност <0,05]. Понатаму, нивоата на котинин беа негативно поврзани со нивоата на витамин Д. Овие наоди сугерираат дека зголемениот ризик од хипертензија може делумно да се припише на ниските нивоа на витамин Д предизвикани од изложеноста на чад од тутун.
Понатаму, ефектот на пушењето врз циркулирачкиот витамин Д кај возрасните е предмет на мета-анализа објавена во списанието Food Science Nutrition. Беа вклучени вкупно 24 студии во кои беа вклучени 11.340 учесници, а резултатите покажаа дека циркулирачките нивоа на 25(OH)D беа пониски кај пушачите отколку кај непушачите. Анализата на подгрупата заснована на употребата на додаток на витамин Д покажа дека и пушачите кои користеле додатоци на витамин Д и пушачите кои не користеле додатоци на витамин Д имале пониски нивоа на 25(OH)D во споредба со контролните.
Несомнена штетност на чадот од тутун
Дополнително, испитаниците беа поделени во различни подгрупи според возраста за мета-анализа, а резултатите покажаа дека нивото на серумски 25(OH)D во секоја подгрупа пушачи беше пониско отколку во контролната група. Така, оваа мета-анализа откри разлики во циркулирачките нивоа на витамин Д помеѓу пушачите и непушачите, при што пушачите имаат пониски циркулирачки нивоа на витамин Д.
Овие наоди ја нагласуваат важноста од откажување од пушење и треба да се забележи дека здравствените работници се во позиција да ги едуцираат своите пациенти за влијанието на пушењето врз здравјето и да промовираат здрав начин на живот, вклучително и откажување од пушење и внесување на потребните витамини и минерали.
Литература:
Јанг Л., Жао Х., Лиу К. и сор. Ал (2021) Однесување на пушење и циркулирачки нивоа на витамин Д кај возрасни: мета-анализа. Наука за храна и исхрана. https://doi.org/10.1002/fsn3.2488
Ву З., Ву Ј., Рао Ј. (2022) Асоцијации меѓу витамин Д, чад од тутун и хипертензија: Пресечна студија на NHANES 2001-2016. https://doi.org/10.1038/s41440-022-01023-x

Exit mobile version