Влијанието на стресот врз варењето

Young handsome Muscular man has abdominal pain isolated on white background.

Според некои проценки, секој четврти или петти човек во развиениот свет има синдром на нервозно дебело црево. Станува збор за функционално дигестивно нарушување, кое вклучува болки и грчеви во пределот на стомакот, чувство на надуеност и промена на динамиката на варењето (запек или дијареа, гасови). Се јавува нешто почесто кај жените отколку кај мажите, а симптомите може да варираат од слаби до нарушена функционалност. Дијагностичките процедури како ултразвук на абдомен или колоноскопија генерално покажуваат нормален наод, но неопходно е да се направат за да се исклучат воспалителни болести на цревата и тумори.

Симптомите може да се влошат со поголема изложеност на предизвикувачи на стрес. Иако овој синдром не се лекува, постојат начини да се ублажат симптомите и да се справите со предизвиците што ги носи. Тоа првенствено се однесува на прилагодување на навиките во исхраната (FODMAP диета), земање пробиотици и пребиотици и други суплементи, воведување редовна физичка активност и изнаоѓање ефективни начини за справување со стресот.

Мултидисциплинарната соработка на лекарите, нутриционистите и психолозите е важна во процесот на лекување.

Извор :

International Foundation for Gastrointestinal Disorders (2022). IBS Awareness Month, https://aboutibs.org/living-with-ibs/ibs-awareness-month/.