Употреба на креми за сончање

Happy ethnic lady with applied sunblock cream, sunbathes on sandy beach, has fun and good mood, surrounded by cold refreshing drink, toys and sport accessories, enjoys leisure by sea. Summer time

Заштита при сончање го намалува ризикот од изгореници, опасноста од рак на кожата и влијанието на Сонцето врз стареењето .

Кремите за сончање се погодни само за оние делови од телото кои не можат да се заштитат на друг начин (сенка, облека ).
Колку е поголем факторот на кремата, толку е поголема/подолга заштитата.
☀️ Изберете крема за сончање со широк спектар со заштитен фактор од најмалку 15 SPF за да обезбедите заштита од UVA и UVB зраци.
☀️ Изберете производ кој е водоотпорен (обезбедува приближно 80 минути заштита во вода) или отпорен на вода (обезбедува приближно 40 минути заштита во вода).
☀️ Кремот се нанесува 15 до 30 минути пред изложување на сонце.
☀️ На местата на кожата изложени на сонце, потребно е да се нанесе доволна количина крем (најмалку 2 лажици), во спротивно заштитата ќе биде помала.
☀️ Кремот се нанесува на сите делови од кожата кои не се покриени со облека, не смееме да заборавиме на вратот, ушите, челото, задниот дел на стапалата и рацете.
☀️ Кремот мора повторно да се нанесува на секои два часа и после секое потење, пливање, бришење на кожата со крпа, дури и ако времето е облачно.
☀️ Секогаш прво нанесувајте крема за сончање на кожата, а потоа репелент (спреј за заштита од убоди)
☀️ Секој крем за сончање мора да се фрли по истекот на рокот

Нема посебни правила за децата!
Кремата се нанесува обилно на телото.Што повеќе ,толку подобро!
Бебиња до 6 месеци треба целосно да се заштитат од сонцето.