Ајде да се справиме со стресот

Што е стрес?

Стресот е неизбежен дел од животот и е наш природен одговор на предизвиците и барањата со кои се соочуваме секојдневно .

Тоа е вроден одговор на телото на опасност, што веќе им било познато на нашите далечни предци. Во минатото, тоа му помагало на поединецот да преживее – физичките промени го подготвувале за опасност и му давале енергија да се бори со непријателот или да избега од опасна по живот ситуација.

Што предизвикува стрес?

Повеќето од опасностите со кои се соочуваме денес не се опасни по живот.Важни животни настани (на пр. раѓање на дете, завршување на училиште), промени (на пр. преселување, промена на работа) или загуби (на пр. смрт, развод, губење на работа). И така  секојдневниот стрес може да биде извор на стрес (дома, на работа, во сообраќај).

Важен дел од стресот е нашето искуство со стресни ситуации. Стресот обично се доживува кога ќе оцениме дека барањата на ситуацијата ги надминуваат нашите можности. Луѓето се разликуваат едни од други во однос на доживување и оценување на ситуации, па ќе има одење преку мост без ограда или преземање нова задача за некои стресен, а за други интересен предизвик.

Како можеме да идентификуваме тежок стрес?

Секој различно го доживува стресот, бидејќи ние сме различни и различно реагираме на исти ситуации. Најчестите знаци на оптоварувачки стрес

Однесување:

неорганизираност, проблеми со спиењето, прејадување или губење на апетит, повлекување од општеството, проблеми со одлучување

Размислување:

заборавеност, проблеми со концентрација, проблеми кога размислувате, Карактеристични негативни мисли:

„Не можам да го сторам тоа.“,

„Секој ме притиска.“,

„Тешко е за мене.“,

„Што ми се случува, страшно е “.

Емоционално:

затегнување, вознемиреност,  недостаток на грижа, раздразливост, депресија, загуба на смисла за хумор.

Физички:

Забрзано чукање на срцето, плитко и неправилно дишење, мускулна напнатост, стомачни проблеми, болки, замор.

Како можеме да се справиме со тежок стрес…

… со откривање:

За да се справиме ефикасно, прво мораме да  препознаваме кога сме под стрес и како влијае на нас.

… со спречување:

 • Поедноставување на секојдневниот живот.

Ако распоредот ни е преполн со обврски и задачи, многу сме експонирани на стрес. Важно е да го направиме тоа поедноставно – да не се оптоваруваме со премногу задачи одеднаш и да знаеш да кажеш НЕ.

 • Поставување реални цели и очекувања.

За да се избегне преоптоварување, важно е да се постават остварливи цели и да немаме превисоки барања од себе и други.

 • Поделба на работата и барање помош.

Не можеме да направиме сè сами, па затоа е важно да сфатиме да бараме помош кај другите а тоа не е знак на нашата слабост, туку важна превентивна стратегија и справување со стресот.

 • Редовна физичка активност. Соодветна физичката активност ни помага да се ослободиме од напнатоста и да ја зголемиме енергијата.
 • Здрава храна. Дејството на нашето тело исто така зависи од „горивото“ кое го добива. Затоа, важно е нашите оброци да се здрави и избалансирани.
 • Избегнување на несоодветни форми

“Само -помош.” Пушење, алкохол, Транкилизатори … тие можат да го ублажат краткорочно симптомите на стрес, но не помагаат во неговото надминување и долгорочно тие носат дополнителни проблеми.

… со соодветен метод или стратегија за справување:

Кога не можеме да го спречиме стресот, важно е да ја избереме вистинската стратегија за справување. При изборот на соодветна стратегија, следните прашања може да помогнат:

– Дали мојата стратегија е соодветна за оваа ситуација?

– Дали ми користи мојата стратегија?

– Дали оваа стратегија ќе ми помогне долгорочно?

Еве неколку стратегии кои се ефективни. Можете да ги тестирате и да проверите, дали ти одговараат.

 • Систематско решавање на проблеми.

Ова, на пример, значи дека голема задача/проблем поделен на помали, чекори, кои ги спроведуваме постепено.

 • Решавање проблеми во реално време.

Ако го одложиме решавањето на проблемите или извршување на обврските, акумулираме и товарот се зголемува.

 • Обраќање до саканите за поддршка.

Разговор со некој близок за проблеми, грижи, чувствата можат да ни бидат од помош во две начин. Понекогаш е доволно некој да не слуша и да можеме да зборуваме за нашите чувства. Но, зборувањето може да ни помогне да се погледне на проблемот од друга гледна точка и да бара нови начини за негово решавање.

 • Промена на перспективата на ситуацијата.

Понекогаш не можеме да ја промениме ниту стресната ситуација и не се преземаат  активности во врска со неа (на пр. кога ќе изгубите роднина), тогаш можете го менуваме погледот на ситуацијата или го прифаќаме.

 • Стекнување знаења и вештини за учење справување со стресот.

.. со релаксација:

Важно е да се балансира времето за работа и релаксација, бидејќи само така  може да се направи да се има доволно енергија за секојдневните предизвици. Затоа се грижиме за:

 • Доволен одмор и квалитетен сон.
 • Правење на работите што сакаме да ги правиме (рекреација, хоби, музика, дружење, создавање…).

Учество на работилници за справување со стресот

 • употреба на техники за ослободување.