Време е само вакцинираните да имаат целосна слобода, вели германски виролог

Водечкиот германски виролог Кристијан Дростен оцени дека сега сојот омикрон ги „пишува правилата“, додавајќи дека прашање е какви мерки ќе треба да се преземат за борба против новиот бран.

Тој вели дека постои можност за воведување нови правила, што значи дека само вакцинираните можат да уживаат целосна слобода.

Дростен рече дека, иако омикрон предизвикува помали болести кај вакцинираните и излекуваните луѓе, треба да се смета на големо оптоварување на здравствениот систем и критичната инфраструктура поради брзото ширење на овој сој.

– Сега мора да почекаме да видиме како функционираат сегашните мерки – изјави тој за весникот „Зидојче цајтунг“.

Тој рече дека секој што примил бустер доза веројатно помалку го шири вирусот и е заштитен и од болести.

Германскиот виролог претпоставува дека омикрон би можел да биде последниот нов вид во пандемијата и додава дека заразите ќе бидат за Божиќ и Велигден, по што ќе следи „релаксирачко лето“.

Според него, наесен се очекува ново ширење за кое ќе биде потребна дополнителна имунизација и дури тогаш ќе може, додава, да каже дека е достигната ендемската фаза.

Според него, во Германија ќе се одлучува колкава ќе биде стапката на вакцинација.