“Греење на рецепт” за загрозените пациенти

Physician showing compassion to old patient at appointment, sharing news about disease diagnosis. Male doctor comforting retired woman at checkup examination in cabinet. Close up.

Во Англија се реализира проект во кој како здравствена мерка за одредени пациенти се пропишува греење.
Енергетската криза ја зафати цела Европа, поради што сме сведоци на диви поскапувања. Дека ситуацијата е сериозна ни кажуваат и податоците од Велика Британија. Од април 2023 година, просечната месечна сметка за гас се проценува на дури 3.000 фунти. Како резултат на тоа, годишно 10.000 луѓе ќе умираат од студ, се вели во предупредувањето на британските медиуми.
Студот ги погодува сите органски системи, а постои значителен ризик за пациентите со висок крвен притисок и срцевите пациенти. Загрозени се и пациентите со хронични белодробни заболувања, како и постарите лица.

Греењето како здравствена мерка

Свесна за фактот дека многу луѓе не можат да си ги платат сметките за парно поради гасната криза, организацијата Energy Systems Catapult започна интересен проект во Англија. За да се избегнат преполните болници и дополнителни трошоци за здравствена заштита, лекарите препишаа греење како здравствена мерка за 28 пациенти. Заради зачувување на здравјето на пациентите, како дел од пилот-проектот, на пациентите им беа исплатени сметките за парно.

Охрабрувачки резултати

Со оглед на охрабрувачките резултати, испитувањето се проширува на дополнителни 1.150 домови.

„Кога времето ќе залади, имам тенденција да се разболувам. Многу е болно, ме болат зглобовите, а коските ми се како врели пегли“, открила Мишел Дејвис, пациент со артритис и тешка болест на белите дробови, која учествувала во проектот.

Во 2020 година, поголемиот дел од зимата ја поминала во кревет обидувајќи се да се загрее, но завршила во болница со пневмонија и плеврит. Од декември 2021 до март 2022 година, таа учествуваше во истражување кое и го промени животот на подобро.

„Не си заглавен во кревет, не одиш во болница, моите деца  можат да живеат…“ изјави таа.

„Ако ја купиме потребната енергија на луѓето, тие можат да се загреат дома и да останат надвор од болница. Ова ќе ја фокусира поддршката каде што е потребна, ќе се заштедат пари и ќе го намали притисокот врз здравствената услуга“, рече д-р Мет Липсон, кој помогна во дизајнирањето на пилотот. проект.

Тој нагласува и дека позитивната промена кај пациентите била брза и дека ги гледа придобивките од „греењето на рецепт“…

Извор:

Izvor: https://www.bbc.com/news/business-63707689