Дали Омикрон потекнува од глувци пред да се пренесе кај луѓето?

Кинеските научници велат дека ДНК на Омикрон сугерира дека првпат се појавил кај глодари. Сепак, повеќето научници остануваат скептични за теоријата за животинско потекло.
Според некои научници, варијантата Омикрон можеби потекнувала од глувци пред да се пренесе кај луѓето.

За мутираната варијанта Ковид-19 која предизвика глобална паника пред еден месец и брзо се рашири за да се појави како доминантен вид во многу земји, експертите се збунети од неговото потекло.

Една нова студија објавена во списанието за биосигурност се чини дека ја поддржува теоријата за пренос од животни, при што кинеските научници тврдат дека има докази што ја поврзуваат ДНК на Омикрон со глувците.

„Нашата студија го пресмета просечниот број на мутации во петте VOC и ги истражи клучните мутации во вирусниот протеин S, од каде потекнува инфекцијата. Откривме дека варијантата Омикрон содржи мутации на пет клучни места на протеинот: K417, E484, Q493, Q498 и N501“, рече професорот Џиангуо Ксу од Националниот институт за контрола и превенција на заразни болести во Кина, кој го предводеше истражувањето.

K417 и E484 му олеснуваат на Омикрон да ја избегне заштитата од антитела, додека N501 е поврзан со зголемена инфективност. Мутациите Q493 и Q498 покажуваат дека е подобро прилагоден за инфицирање на глувци.

Откако го спореди Омикрон со мутации во 13 малку познати соеви на Ковид за кои претходно беше откриено дека инфицирале глувци, Ксу тврдеше дека најверојатниот среден домаќин е глодар.

„Овој профил на мутација покажува дека вирусот се адаптирал да ги инфицира клетките на глувците. Дополнително, филогенетското дрво со временски размери покажува дека лозата Омикрон и Гама најверојатно циркулирале во средината на 2020 година, што ја поддржува хипотезата дека Омикрон можеби еволуирал во нечовечки животински вид.

„Веруваме дека коронавирусот полека акумулирал мутации со текот на времето кај глувците, пред да се пренесе назад на луѓето со обратна зооноза“.

Варијантата Омикрон првпат беше пријавена во Јужна Африка на 24 ноември 2021 година. Видот е различен по тоа што содржи 45 мутации, од кои некои се чини дека го прават отпорен на вакцини и поинфективен во споредба со другите варијанти.

Некои други научници како професорот Кристијан Андерсен, имунолог од Истражувачкиот институт Скрипс во Калифорнија, исто така сугерираат дека Омикрон можеби се појавил кај глувците.

Сепак, има некои недостатоци на оваа теорија.

Како прво, САРС-КоВ-2 не е одличен во инфицирање на глувци – делот од клетките на глувчето што вирусот вообичаено би го користел за да влезе, има мал афинитет за стандардниот протеин на шилеста САРС-КоВ-2.

Други истражувачи успеаја да го прилагодат САРС-КоВ-2 за да заразат глувци во лабораторијата, поставувајќи го прашањето дали лабораториските животни се вклучени во неговото потекло, бидејќи тоа не е документирано во реалниот свет.

Ова го отежнува, иако не и невозможно, да се разбере како вирусот го направи овој пренос од луѓето кај глувци.

Научниците генерално беа скептични за приказната за животинското потекло на Омикрон, иако повеќето веруваат дека е премногу рано да се разбере потеклото на варијантата.

Преовладувачкиот консензус е дека најверојатно се појавил или кај имунокомпромитиран пациент или во област каде што надзорот „Ковид-19“ е многу слаб.

Сепак, важно е прашањето да помогне да се предвиди и спречи појавата на опасните варијанти во иднина.

„Овие наоди сугерираат дека истражувачите треба да се фокусираат на варијантите на САРС-КоВ-2 изолирани од диви животни, особено од глодари. Ако се утврди дека Омикрон е изведен од глувци, импликациите од неговото циркулирање меѓу домаќините што не се луѓе ќе претставуваат нови предизвици во превенцијата и контролата на епидемијата“, рече професорот Ксу.