Европската агенција за лекови размислува за трета доза вакцина за тинејџери

Европската агенција за лекови (ЕМА) денеска објави дека проценува дали третата доза од вакцината Модерна може да се даде шест месеци по примањето на втората доза на лица на возраст од 12 години и повеќе.

Ревизијата на ЕМА доаѓа по изјавата минатата недела дека има намера да одлучи на почетокот на октомври дали ќе ја поддржи зголемената доза на Фајзер / Бајонтек, речиси еден месец откако започна проценката, објави Ројтерс.

Иако европските здравствени власти допрва треба да одобруваат зголемени дози, зголемувањето на бројот на случаи може да ги натера да преземат мерки на претпазливост, додава британската агенција.