Зошто добивате позитивен корона тест, дури и кога немате повеќе симптоми

На врвот на епидемиолошкиот „пик“, многумина би чекале седум дена од почетокот на симптомите за да направат тест, целиот период на изолација, а ПЦР честопати им дава позитивен тест за COVID-19 на осмиот или десеттиот ден од симптомите.

Во тој случај, лекарите велат дека е можно да се работи за мртви клетки на вирусот, но дека сепак треба да се избегнуваат контакти со луѓе од групи ризични на ковид и дека треба да носат маска FFP2 уште неколку дена.

„Некој ќе биде позитивен и по 7 дена изолација, но во принцип, оние што ќе излезат по седум дена, а последните три дена немаат симптоми, можат да одат на работа и да не можат да го пренесат вирусот на други, кога станува збор за општата популација и здрав колектив. Тие не треба да одат меѓу постари и имунокомпромитирани без маска. Опасноста постои само за имунокомпромитираните. Доколку се работи за здравствен работник кој се враќа на одделение каде се лекуваат пациенти со леукемија, малигни тумори, трансплантирани или во старечки дом, тогаш се тестираат по седум дена и мора да имаат негативни резултати за да се вратат на работа, а неколку дена кога ќе се вратат на работа носат FFP2 маски“, вели проф. Јасмина Вранеш, раководител на Одделот за клиничка микробиологија на Националниот институт за јавно здравје „Др. Андрија Штампар“.

PCR во високи циклуси на својата работа може да даде позитивен резултат дури и две недели по клиничкото закрепнување.

„Не е исто ако сте позитивен на ПЦР во 17 или 37 циклус и не е исто кога тој дел ќе се спои со анамнезата: дали штотуку сте влегле или сте излегле од инфекцијата, во која фаза од болеста сте биле тестирани, вакцинирани итн. Ако вашиот примерок од брис има многу вирусен материјал, тогаш методот на ПЦР се размножува и ве прогласува за позитивен во 15-тиот циклус. Тоа е знак дека сте позитивни и крајно заразни. Меѓутоа, ако веќе сте се опоравиле и закрепнале клинички и сѐ уште имате вирусни честички, кои може да бидат честички на мртов вирус во назофаринксот, ПЦР ја препознава оваа шема како позитивна само во, на пример, 38-от циклус. Вашите наоди ќе бидат позитивни како овој во 15-тиот циклус, но веќе не сте заразни“, опишува епидемиологот д-р Мирослав Венус.

Епидемиолошкото друштво со кое раководеше пред околу една година, побара некој да се изјасни кој циклус наодот се смета за позитивен, а лицето за заразно и од кој момент позитивното лице повеќе не е заразно.

„Премолчено се претпоставува дека позитивно лице е заразно до 28 или 30 циклус, но тоа никаде нема да го видите напишано. Што се однесува до серолошкото тестирање, не е прецизирано колку антитела се доволни за да се знае дека сте безбедно заштитени“, открива д-р Венус за Вечерњи лист.