Имунизирани 44,7 милиони Британци, две третини ги примиле двете дози на вакцина

Во Обединетото Кралство, повеќе од две третини од населението досега е целосно вакцинирано против коронавирус.

Според податоците на британската влада, повеќе од 44,7 милиони граѓани примиле две дози, што е околу 66% од вкупното население.

Оваа бројка веќе ја надмина Канада со најмалку 70 проценти од целосно вакцинирани, Чиле со 73 проценти и Сингапур со 76 проценти, пренесува Би -Би -Си.

Во Европа, покрај Британија, две третини од населението е целосно имунизирано во Италија, Белгија, Ирска и Шпанија, каде 77 проценти од населението ги примило двете дози на вакцината против коронавирус.

Португалија е на прво место во светот по бројот на целосно вакцинирани, каде што најмалку 84 проценти од вкупното население ги прими и двете дози на вакцината.