Кон крајот на ноември Германија ја укинува вонредната состојба од коронавирус

Германскиот министер за здравство Јенс Шпан најави укинување на националната епидемиолошка вонредна состојба до крајот на ноември, објави Министерството за здравство.

„Државниот епидемиолошки институт „Роберт Кох“ го процени ризикот од инфекција за вакцинираните луѓе како умерен“, рече Шпан.

Тој верува дека, со оглед на моменталната стапка на вакцинација, националната епидемиолошка вонредна состојба воведена на почетокот на пандемијата на крајот на март минатата година, може да биде укината на крајот на ноември.

„Со ова, можеме да ставиме крај на вонредната состојба која трае речиси 19 месеци“, рече министерот.

Националната епидемиолошка вонредна состојба служи како основа за носење мерки во борбата против епидемијата од коронавирус.

Зелените и Либерално -демократската партија (ФДП), кои најверојатно ќе учествуваат во работата на идната коалициска влада, сигнализираа дека не планираат да ја продолжат сегашната вонредна состојба, која Бундестагот последен пат ја продолжи на три месеци во крајот на август.

„Влегуваме во состојба на голема претпазливост од вонредна состојба“, рече тој.