Лажната наука создаде „лек“ против коронавирус кој се дава и во Македонија

Ивермектин се нарекува чудотворен лек против Ковид-19, за него се залагаат противниците на вакцинација и го препорачуваат здравствените власти во некои земји.

Би-Би-Си пишува дека има сериозни грешки во голем број клучни студии на кои се потпираат поборниците на овој лек. Веќе неколку години, ивермектин е важен лек против паразити кај луѓето и животните. Но, за време на пандемијата, некои заговорници почнаа да го користат за нешто друго – за борба против ковид и спречување смртни случаи.

Здравствените власти во САД, Велика Британија и ЕУ открија дека нема доволно докази за употреба на лекот против ковид, но илјадници поддржувачи на лекот, од кои многумина се противници на вакцината, продолжија силно да промовираат кампањи за неговата употреба. Советите за тоа како да се добие ивермектин се разменуваат на социјалните медиуми, па се препорачуваат дури и верзии што се користат за животни.

Независната анализа фрла сериозен сомнеж врз истражувањето за ивермектин

Бучавата околу ивермектин, базирана на верување во истражување, натера голем број луѓе ширум светот да го користат. Заговорниците на ивермектин укажуваат на бројни научни студии и честопати тврдат дека овие докази се игнорираат или прикриваат. Но, анализата на независни научници предизвика сериозно сомневање во ова истражување.

Би-Би-Си наведува дека повеќе од една третина од 26-те големи испитувања за употреба на овој лек за ковид има сериозни грешки или индикации за потенцијална измама. Во други студии, нема убедливи докази за ефикасноста на ивермектин. Д -р Кајл Шелдрик, еден од експертите кои ги анализирале студиите, вели дека нема клиничко испитување кое тврди дека ивермектин спречил смрт кај ковид, што не содржи очигледни измислици или грешки толку критични што студијата треба да се отфрли.

Кои се главните проблеми на студијата?

Меѓу главните проблеми се: податоците за еден пациент се користат повеќе пати за наводно различни луѓе, доказите дека изборот на пациентите за студијата не бил случаен, бројките не се совпаѓаат со природно очекуваната, погрешна пресметка на проценти, локалните здравствени власти не знаат ништо за студиите.

Научниците од групата на Би-Би-Си, д-р Гидеон Мејеровиц-Кац, д-р Џeјмс Хитерс, д-р Ник Браун и д-р Шелдрик, имаат искуство во откривање сомнителни научни студии. Тие соработуваа од далечина на неформална и доброволна основа за време на пандемијата. Тие формираа група која истражува подлабоко во студиите за ивермектин, откако студентот по биомедицина Џек Лоренс забележа проблеми со влијателна студија од Египет. Меѓу другото, студијата вклучуваше пациенти за кои се покажа дека починале пред да започне студијата. Списанието што ја објави студијата, во меѓувреме, ја повлече.

Тим независни научници го испитуваа скоро секое рандомизирано контролирано испитување (РЦТ) на ивермектин и ковид, вклучувајќи ги и сите клучни студии што редовно ги цитираа поборниците на лекот. РЦТ вклучува луѓе кои се случајно избрани да добијат или лек што се тестира или плацебо – лажен лек без активни својства.

Анализирани 26 студии

Исто така, научниците анализираа шест особено влијателни опсвервациски студии. Овој тип на испитувања разгледува што се случува со луѓето што секако го земаат лекот, за да може да биде пристрасно кон типот на луѓе кои се одлучуваат за третман.

Од вкупно 26 анализирани студии, во пет имало докази дека податоците може да бидат лажни, на пример, содржат речиси невозможни броеви или секвенци на идентични пациенти. Проблематични индикации се појавија во уште пет студии. На пример, бројките не се совпаѓаат, процентите се погрешно пресметани или локалните здравствени власти не знаеле дека се спроведени студии. Покрај овие погрешни испитувања, дури 14 автори на студијата не ги доставиле податоците. Независни научници ова го означија како можен показател за измама.

Примерок од истражувачки трудови анализирани од независна група, исто така, содржат некои висококвалитетни студии од целиот свет. Но, најголемиот проблем со овие студии, кои дадоа силни тврдења за ивермектин, е тоа што постои голема загриженост дека тие се лажни или погрешни, бидејќи тврди дека ивермектин спасува многу животи и спречува уште повеќе инфекции.

„Најверојатно некои студии се намерно манипулирани“

Иако е исклучително тешко да се исклучи човечка грешка во овие испитувања, д -р Шелдрик, лекар и истражувач на Универзитетот во Нов Јужен Велс во Сиднеј, верува дека е многу веројатно дека барем некои студии биле намерно манипулирани. Една неодамнешна студија во Либан содржи серија детали за 11 пациенти кои биле копирани неколку пати, што покажува дека многу од пациентите во студијата всушност не постоеле. Авторите на студијата за Би-Би-Си велат дека оригиналната база на податоци била наместена, саботирана или погрешно внесена во конечната датотека и дека тие поднеле барање за повлекување од научното списание што го објавила.

Се чини дека друга студија од Иран покажала дека ивермектин ги спасува луѓето од умирање од ковид. Но, научниците открија проблеми и во тоа истражување. Записите за тоа колку железо има во крвта на пациентите содржеле броеви во низа што веројатно нема да се случи по природен пат. Се покажало дека пациентите кои примале плацебо имале многу пониски нивоа на кислород во крвта пред почетокот на студијата отколку оние на кои им бил даден ивермектин. Значи, тие веќе беа болни и статистички поверојатно дека ќе умрат.

Овој модел беше повторен во широк спектар на различни мерења. Луѓето со „лоши“ мерења завршија во групата плацебо, оние со „добри“ мерења во групата ивермектин. Веројатноста ова да се случи случајно за време на сите овие различни мерења е занемарлива, верува д -р Шелдрик. Д-р Мортеза Ниаи, кој ја предводеше оваа иранска студија, ги брани резултатите и методологијата и не се согласува со утврдените проблеми, додавајќи дека е многу нормално да се види таква рандомизација кога се земаат предвид многу различни фактори, и не сите имале некакво влијание врз учесниците од ковид ризик.

Прегледот заклучи дека нема докази за корисноста на ивермектин

Но, студиите од Либан и Иран се исклучени од Кокрејн, меѓународни експерти кои анализираат научни докази, бидејќи беа многу лошо образложени и неосновани. Прегледот заклучи дека нема докази за корист од ивермектин кога станува збор за ковид. Најголемото и најквалитетното истражување за ивермектин досега е објавено во студијата Заедно на Универзитетот Мекмастер во Канада. Не најде корист кога станува збор за ковид, посочува Би-Би-Си.

Ивермектин генерално се смета за безбеден лек, иако има извештаи за несакани ефекти. Повиците за сомневање за труење со ивермектин во САД се зголемија значително, но од многу мала база (од 435 на 1.143 случаи оваа година), и повеќето од тие случаи не беа сериозни. Пациентите страдаа од повраќање, дијареа, халуцинации, конфузија, поспаност и треперење. Но, индиректната штета може да дојде од давање лажно чувство на сигурност на луѓето, особено ако изберат ивермектин наместо да бараат болничко лекување за ковид или да се вакцинираат.

Д-р Патриша Гарсија, експерт за јавно здравје во Перу, вели дека во една фаза проценила дека 14 од секои 15 пациенти што ги видела во болница земаат ивермектин и дека тие навистина биле сериозно болни кога пристигнале.

На луѓето им се советува да купуваат дури и препарати наменети за животни

Големите групи на Фејсбук за промовирање ивермектин се претворија во форуми каде што луѓето можат да најдат совети каде да го купат, вклучително и препарати наменети за животни. Некои групи редовно содржат објави за теории на заговор за прикривање на ивермектин, како и обесхрабрување од вакцинација или охрабрување на пациентите да ја напуштат болницата ако не го добијат лекот. Групите честопати овозможуваат пристап до уште поекстремни заедници на шифрираната апликација Телеграма.

Овие канали се координираат да ги вознемируваат лекарите кои не препишуваат ивермектин и ги малтретираат научниците. Професорот Ендрју Хил од Универзитетот во Ливерпул напиша влијателна позитивна рецензија за ивермектин, велејќи дека светот треба да го подготви, складира и одобри лекот. Тој сега вели дека студиите не можат да поминат независна контрола, и откако го сменил својот став врз основа на новите докази, бил изложен на малтретирање.

Мал број квалификувани лекари имаа прекумерно влијание врз дискусијата за ивермектин. Ставовите на еминентниот заговорник д -р Пјер Кори не се сменија и покрај прашањата што се појавија за време на ревизијата. Тој ги критикуваше наводните површни толкувања на податоците за новите студии.

Д -р Тес Лори, докторка специјализирана за бременост и породување, ја основаше Британската група за развој на препораки за Ивермектин (БИРД). Таа повика на прекин во програмата за вакцинација против Ковид-19 и даде неосновани тврдења дека вакцината предизвикала голем број смртни случаи, а сето тоа се базира на вообичаено погрешно читање на податоците.

„Нема нешто што ќе ме разубеди“

Запрашана за време на панел преку Интернет, кои докази можат да ја убедат дека ивермектинот не функционира, таа одговори: Ивермектин функционира. Нема нешто што ќе ме разубеди … Единствениот проблем со базата на докази се немилосрдните напори тоа да се поткопа..

Во целиот свет, луѓето не биле користеле ивермектин затоа што се противеле на вакцини, туку затоа што ги немало. Лекот е одобрен, препорачан или пропишан за ковид во различни периоди во Индија, Јужна Африка, Перу и поголемиот дел од Латинска Америка, како и во Словачка. Здравствените власти во Перу и Индија престанаа да препорачуваат ивермектин во насоките за лекување.

Компанија што го произведе лекот: Нема докази дека функционира против ковид

Во февруари, Мерк, една од компаниите што го произведуваат лекот, рече дека нема научна основа за потенцијален терапевтски ефект против Ковид-19. Во Јужна Африка се водат големи битки за ивермектин, лекарите укажуваат на недостиг на докази, но многу пациенти очајно го бараат, бидејќи воведувањето на вакцината беше несигурно и проблематично.

Еден локален лекар опиша медицинска сестра, негова роднина, која не се регистрирала претходно за вакцината против коронавирус на која имала право, а потоа се заразила: „Кога и се влоши состојбата, наместо соодветна проценка и третман, таа сама почна да зема ивермектин. Наместо да се консултира со лекар, таа продолжи со ивермектин и почна да прима кислород. Кога слушнав колку и е ниско нивото на заситеност со кислород (66%), ја молев нејзината ќерка да ја однесе во болница. Отпрвин тие се двоумеа, но ги убедив да појдат. Таа почина само неколку часа подоцна.