Можеме ли да превенираме бучава и губиток на слух на работно место ?

3D render of a medical background with close up of ear and soundwaves

Губењето на слухот е најчеста хронична и меѓу најчестите болести поврзани со работата. Работниците секојдневно се соочуваат со опасности од професионален шум.

Дали знаевте дека во секој индустриски сектор има работници кои се изложени на ризик за губење на слухот поврзано со работата? Зошто е важна превенцијата?

Речиси секое губење на слухот поврзано со работата е трајно и може да има големо влијание врз квалитетот на животот.
Како што се влошува губењето на слухот, слухот и разбирањето на другите станува сè потешко, што може да доведе до изолација.
Губењето на слухот е поврзано со когнитивно (ментално) опаѓање и проблеми со срцето, како што се висок крвен притисок и срцеви заболувања.
Губењето на слухот е исто така силно поврзано со депресијата.
Губењето на слухот може да доведе до губење на уживањето, кога сите звуци што сакаме да ги слушнеме (на пример, музика, глас на саканата личност) стануваат пригушени и немаат квалитет.
Ѕвонењето во ушите (тинитус), кое често се јавува заедно со губење на слухот, може да го наруши спиењето и концентрацијата и е поврзано и со депресија и со анксиозност.
Губењето на слухот може да влијае на безбедноста дома и на работа.
Приходите обично се пониски кај работниците со оштетен слух, отколку кај работниците со нормален слух.
Ссо денешните стратегии и технологии за спречување на губење на слухот, губењето на слухот поврзано со работата речиси секогаш може да се спречи.

Што можат работниците да направат за да го спречат губењето на слухот поврзано со работата?

Откријте дали бучавата во вашиот работен простор е опасна.
Ако мора да го кренете гласот за да разговарате со некого на растојание од раката, тогаш бучавата е веројатно на опасно ниво.
Можете исто така да го проверите нивото на бучава со помош на апликација за мерење на нивото на звук на вашиот телефон, како што е апликацијата NIOSH Sound Level Meter App
Побарајте од вашиот менаџер за безбедност или директен претпоставен да ги провери нивоата на бучава на вашето работно место, осигурувајќи се дека тие се под 85 dBA.
Намалете ја изложеноста на бучава:
Одморете се од бучната активност.
Намалете го шумот од изворот на бучавата. Користете потивка опрема и одржувајте ја опремата добро одржувана и подмачкана.
Затворете го изворот на бучавата или поставете бариера помеѓу вас и изворот.
Зголемете го растојанието помеѓу вас и изворот на бучавата.
Намалете го вашето време во бучни области.
Секогаш носете заштита за слухот во бучни места и ако користите тампони за уво од пена, вметнете ги правилно.

Некои луѓе едноставно не можат долго да ја толерираат ни најмеката пена во увото. Притисокот во ушите, чешањето и непосредната болка во увото ги спречуваат да заспијат, па неволно ја прифаќаат бучавата.
За да ја покажат својата ефикасност, тампоните од пена треба да се вметнат прилично длабоко во ушниот канал
Восок и силиконски чепчиња за уши, од друга страна, не треба да се вметнуваат во увото за да работат добро: тие само го запечатуваат влезот на каналот. (Всушност, никогаш не треба да ги вметнувате во вашиот ушен канал.)
Ова ги прави удобни дури и за повеќето луѓе кои не можат да толерираат ништо, вклучително и тампони за уши од пена, во нивното уво.

Ако слушате музика или нешто друго, одржувајте ја јачината на звукот на безбедно ниво и слушајте само во области кои не се бучни.
Намалете ја или прекинете ја изложеноста на хемикалии кои може да го оштетат вашиот слух:
Користете помалку токсични или нетоксични хемикалии.
Носете ракавици, долги ракави и заштита за очи.
Носете респиратор или друга заштитна опрема, како што е соодветно.
Следете ги сите инструкции за хемиска безбедност.