Над 90.000 новозаразени во Велика Британија, починаа 125 лица

Повеќе од 90.000 нови случаи на коронавирус се пријавени во Велика Британија во последните 24 часа, а 125 лица починале како последица на инфекцијата, покажуваат најновите официјални податоци.

Британската агенција за здравствена безбедност објави дека досега се регистрирани вкупно речиси 25.000 случаи на коронавирус со сој омикрон, што значи дека бројот на заразни соеви омикрон е зголемен за повеќе од 10.000 во изминатите 24 часа.

Седум лица за кои постои сомневање дека се заразени со вирусот омикрон на корона вирусот починаа од четвртокот. Зголемувањето на бројот на заразени се случи во моментот на брзото ширење на новиот вид омикрон.

Од почетокот на пандемијата, во Велика Британија се регистрирани 11.279.428 случаи на коронавирус, додека од оваа инфекција починале 147.173 лица, покажуваат податоците на сајтот worldometers.