Научниците изненадени: Кај бебињата родени за време на пандемијата на корона, откриле две фасцинантни промени

Научниците открија како пандемијата на корона донела промени кај бебињата родени во тој период.

Заклучувањата за време на пандемијата на корона доведоа до две фасцинантни промени во телото на бебињата кои можеби ги заштитија од болести и алергии, според новото истражување објавено во списанието Алергија.

Истражувачите од Универзитетот во Корк во Ирска открија дека децата родени додека светот бил затворен за време на Ковид имаат изменет цревен микробиом – екосистем од добри и лоши бактерии во цревата кои го помагаат варењето, ги уништуваат штетните бактерии и помагаат во контрола на имунолошкиот систем.

Откриено е дека микробиомот е подобар кај доенчињата, пишува Daily Mail.

Истражувачите веруваат дека т.н „бебињата од ковид“ имаат помалку од очекуваното алергиски состојби како алергии на храна, во споредба со бебињата родени пред пандемијата.

Анализирани се 351 примероци на столица од бебиња родени во Ирска во првите три месеци од пандемијата, помеѓу март и мај 2020 година. Овие примероци беа споредени со оние на бебињата родени пред пандемијата.

Анкетата користеше онлајн прашалници за собирање информации за исхраната, домашната средина и здравјето. Примероците од столицата се собрани од деца на возраст од шест, 12 и 24 месеци, а тестирање за алергија е направено кај деца на возраст од 12 и 24 месеци.

Утврдено е дека т.н Ковид-бебињата имаат повеќе корисни микроби добиени од мајката по раѓањето, а таквите микроби може да дејствуваат како одбрана од алергии.

Ако поединците имаат нарушен цревен микробиом, тоа може да доведе до развој на алергии на храна.

Бебињата родени за време на пандемијата имале пониски стапки на алергии: Околу пет проценти од бебињата со Ковид развиле некој вид на алергија на храна до една година, додека 22,8 проценти од бебињата родени пред пандемијата имале алергија на храна.

Истражувачите веруваат дека мајките им пренесувале корисни микроби на своите бебиња за време на бременоста, а тие добиле уште повеќе микроби по раѓањето. Студијата покажа дека бебињата родени за време на карантин имале помалку инфекции бидејќи не биле изложени на бактерии и бактерии. Ова значеше дека им требаат и помалку антибиотици, кои ги убиваат добрите бактерии, што автоматски води до подобар микробиом на цревата.

Исто така, бебињата од Ковид се доеле подолго, што им давало дополнителни предности.

Од бебињата со Ковид, на само 17 отсто им биле потребни антибиотици до првата година од животот, додека дури 80 отсто од бебињата родени пред пандемијата земале антибиотици до првата година од животот.

Педијатарот професор Џонатан Хурихан вели дека оваа студија нуди нова перспектива за влијанието на социјалната изолација во раниот живот врз цревниот микробиом.

Истражувачите планираат повторно да ги тестираат децата кога ќе наполнат пет години за да видат дали има долгорочни ефекти од раните промени во цревниот микробиом, пренесува Јутарњи.хр.