Најчестите проблеми со кичмата

Скоро секој маж барем еднаш во животот доживеал болки во грбот. Таквата болка често се смета за една од најлошите, особено кога е постојана или кога го ограничува нормалното движење.

Кај постарата популација или млади луѓе, мажи или жени – болките во грбот не се избор, тие можат да станат дел од сечие секојдневие. Болка во грбот чувствуваат и оние кои, од една страна, креваат тежок товар секој ден, од друга страна, оние кои работат седечки или во стабилна положба (фризери, стоматолози, келнери…).

Какви видови болки во грбот постојат и кои болести ги предизвикуваат? Еве некои од најчестите, како што се лумбаго, дискус хернија, ишијас…

Лумбаго
Лумбаго е болка во долниот дел на грбот, односно во долниот дел на грбот и е еден од најчестите проблеми со ‘рбетот што го имаат кај нас. Она што претставува дополнителен товар за грбот секако е прекумерната тежина, која многу влијае на состојбата на ‘рбетот, а особено на лумбагото.

Често се нагласува важноста од правилен развој на ‘рбетот, особено во развојниот период кај младите. Меѓутоа, денес сме сведоци дека се повеќе млади луѓе имаат разни деформитети на рбетот поради неправилно држење на телото, што е директна причина за подоцнежните болки во грбот.

За да се спречат ваквите непријатни проблеми како што се болките во долниот дел на грбот, потребно е да се зајакнат мускулите на грбот, но и стомачните, кои се подеднакво важни кога станува збор за здравјето на ‘рбетот.

Дискус хернија
Дискус хернијата е исто така една од најчестите причини за болки во грбот. Станува збор за болест која настанува поради дегенеративни промени на ‘рбетот, поточно промени на дискот (диск) сместен помеѓу пршлените.

На дискус хернија обично и претходат некои од споменатите предуслови: постојано оптоварување на ‘рбетот, слаби стомачни и грбни мускули, неправилно држење на телото, дебелина… Ако некое лице чувствува болка во вратот што се шири надолу по’ рбетот или ако има вкочанетост и болка во долниот дел од ‘рбетот, особено ако таквата состојба трае долго, неопходно е да се консултирате со специјалист, невролог и физијатар.

Ќе направат преглед и евентуално ќе направат уште некои тестови како електромиографија, томографија или на крај магнетна резонанца. Сепак, треба да се напомене дека проблемот со другите органи може да се манифестира како болка во ‘рбетот (воспаление на бубрезите, јајниците, матка…), а не секоја болка во ‘рбетот и грбот е поврзана со некои оштетувања или дегенеративни промени во ‘рбетот..

Ишијас
Како што хернијата на дискот може да биде придружена со пецкање и болка во нозете или едната нога, ишијасот е исто така болест која ги придружува овие симптоми. Сепак, ишијасот може да се сфати како последица на хернираниот диск – кога хернираниот диск го притиска ијатичниот нерв (нервот кој е најголем во човечкото тело).

Ишијасот често се јавува на одредена страна, лева или десна, болката може да биде исклучително силна и да трае доста долго.

Секоја од овие болести може многу успешно да се лекува. Порано немаше многу начини за решавање на некои болести на ‘рбетот, но денес постојат многу методи на лекување.

Денес, дискус хернија не значи само хируршка интервенција, туку постојат и алтернативни методи кои се многу успешни во лекувањето. Во секој случај, превенцијата на болеста е важна и во случајот на ‘рбетот: редовна и умерена физичка активност, зајакнување на грбот и стомачните мускули, без долго седење или стоење.