Немаме доволно ПЦР тестови на државно, вели др. Лазаров

Доктор Ненад Лазаров, специјалист од Скопје реагира на тоа што нема доволно тестови за детектирање на коронвирусот. Тој смета дека медицинарите не треба да молчат за овој проблем и гласно да зборуваат. Ова не е првпат тој да излезе јавно и да ги изнесе проблемите.

„Немањето ни приближно доволно PCR тестови на државно е директен атак врз здравјето на народот и флагрантно кршење на човековите права! Ниту може рано да дијагностицираме ниту пак да изолираме, со тоа свесно и намерно се пушта цел народ низ вода, да го цитирам Ф: “да изгори епидемијата”. Што да правам со симптоматски пациенти во тие неколку дена па и недела додека чекаат термин за тест??? Молкот на фелата е недозволив“, вели Лазаров.

Тој сподели и искуство за крвни анализи.

„Вчера 6ти Октомври, праќам ковид пациенти со ковид упат за крвни анлизи во поликлиника Јане Сандански. Им закажале боцкање на 22ри Октомври!“, напиша Лазаров.