Нова студија покажа дека два евтини суплементи можат да ја подобрат функцијата на мозокот за 12 недели

Загриженоста за здравјето на мозокот станува се поголема како што старееме и ризикот од развој на деменција се зголемува. Истражувањата покажаа дека голем број на стратегии можат да го одржат мозокот млад, но ако само правите крстозбори или шетате секој ден, размислете да додадете додатоци во исхраната. Една нова студија покажа дека два пребиотика можат да ја подобрат функцијата на вашиот мозок за само 12 недели.

Студијата беше спроведена од истражувачи од School of Life Course & Population Sciences на Кралскиот колеџ во Лондон, а резултатите беа објавени во Nature Communications на 29 февруари. Истражувачите се фокусираа на два пребиотични додатоци на растителни влакна, фруктоолигосахарид (FOS) и инулин, оценувајќи ги нивните ефекти врз интелектот и мускулната сила кај возрасните над 60 години.

Пребиотиците се храна која помага во подобрување на добрите бактерии во цревата, што значи дека тие се различни од пробиотиците. Инулинот е диетално влакно кое природно се наоѓа во растенијата, додека ФОС е вид на јаглени хидрати кои се наоѓаат во многу различни растенија, како што се кромидот, лукот, артишокот, бананите и аспарагусот. ФОС често се користи и како алтернативен засладувач.

За оваа студија, истражувачите го оценија ефектот на овие два пребиотични додатоци на цревниот микробиом, за кој студиите сугерираат дека игра улога во физиологијата и интелектот на мускулите како што старееме. За да се разбере оваа врска, вкупно 36 пара близнаци добивале или плацебо или додаток во исхраната секој ден во текот на 12 недели.

На крајот од студијата, групата која примала додаток на влакна имала подобри резултати на тестовите кои ја проценувале функцијата на мозокот, вклучително и оној кој е ран маркер за Алцхајмерова болест, во споредба со оние кои примале плацебо. Учесниците кои земале додатоци, исто така, направиле помалку грешки на тестовите за меморија.

По 12 недели, истражувачите заклучија дека додатоците на влакна „доведоа до значителни промени во составот на цревниот микробиом на учесниците, особено зголемување на бројот на корисни бактерии како што е Bifidobacterium“.

„Ова е ветувачко за подобрување на здравјето на мозокот и меморијата за стареењето на населението. Отклучувањето на тајните на врската црево-мозок може да понуди нови пристапи за живеење подолг и поздрав живот“, рече Мери Ни Лохлаин, Национален институт за здравје и грижа за постдокторски соработник во Истражувачката единица за близнаци на Кралскиот колеџ.

Вишиот автор на студијата, Клер Стивс, професорка на Кралскиот колеџ, истакна дека суплементите се лесно достапни и достапни, пренесува N1 Hrvatska.

„Овие растителни влакна, кои се евтини и достапни преку шалтер, би можеле да имаат корист за општата популација во овие времиња без пари. Тие се исто така безбедни и прифатливи“, рече Стив во соопштението за печатот.

Сепак, иако имало позитивни ефекти врз интелектот, истражувачите откриле дека додатоците не влијаеле на мускулната сила во период од 12 недели.