Преземете одговорност -вашето сексуално здравје е важно

Што е сексуалност (сексуалност)?

Сексуалноста не се однесува само на сексуалните односи или сексуалната активност, туку вклучува имиџ на телото, слика за себе, односи со другите, интимни односи, комуникација, вредности, репродуктивни избори, родови улоги, изразување, сексуална ориентација и промени кои се случуваат со возраста.

Што е сексуално здравје?

Сексуалното здравје е важен дел од човековото здравје кој влијае на другите делови од здравјето и е под нивно влијание.Тоа е позитивен и почитуван пристап кон сексуалноста и сексуалните односи, како и можност да се доживеат пријатни и безбедни сексуални искуства, без принуда. дискриминација и насилство.

Зошто е важно да се зборува за секс?

Многу родители избегнуваат да зборуваат за секс со своите деца, а сексуалноста често е табу тема.Понекогаш немаат доволно време за разговор, понекогаш им се чини дека се уште е рано за таков разговор, непријатно им е , или мислат дека би можеле да ги поттикнат децата да имаат порано и поризично сексуално однесување. Но, вистината е сосема поинаква. Се покажа дека децата кои повеќе разговарале со своите родители на овие теми се однесуваат поодговорно сексуално. Младите луѓе кои разговараат со своите родители за сексуалните односи се чувствуваат поприфатени поради знаењето и ставовите што ги имаат, а помалку истражуваат за сексот од несигурни извори (меѓу врсниците или на Интернет). Истото важи и за образованието на младите во училиштата. Доколку младите се информираат за сексуалното и репродуктивното здравје од сигурни извори и на време, тоа може значително да го намали бројот на сексуално преносливи инфекции, непланирани бремености или други несакани можни последици од сексуалните односи.

Важно е да знаете кои опции ги имате за да го започнете вашиот сексуален живот што е можно поподготвен и побезбедно.

Кои се ризичните сексуални однесувања?

Раните ризични сексуални однесувања (сексуално искуство на рана возраст, често менување партнери, незаштитени сексуални односи…) често се одраз на природната потреба за експериментирање, истражување на сопствените промени и чувства кои се јавуваат при влегувањето во пубертет (и порано) . Сепак, овие однесувања може да имаат негативни краткорочни и долгорочни последици како што се сексуално преносливи болести (СПБ), непланирана бременост, разочарувања… Нелекуваните СПБ може да доведат до долгорочни последици и разни здравствени компликации.

Што се сексуално преносливи болести (СПБ)?

СПБ вклучуваат болести кои можат да се пренесат преку сексуален контакт со заразено лице (орален, вагинален и анален контакт), а некои може да се пренесат и преку несексуални средства (крв, од мајка на дете). Предизвикуваат болести на половите органи, но можат да зафатат и други органи (црн дроб, имунолошки систем, мозок…), а ги предизвикуваат различни микроорганизми.

 

Повеќе од 30 различни микроорганизми се сексуално преносливи. Осум од нив најчесто се поврзуваат со појава на полово преносливи болести.: сифилис, гонореја, кламидија и трихомонијаза и четири вирусни инфекции, : хепатитис Б (ХБВ), херпес вирус (ХСВ), инфекција со хумана имунодефициенција (ХИВ) и инфекција со хуман папилома вирус (ХПВ). .

 

Сексуално преносливи болести (СПБ) или сексуално преносливи инфекции (СПИ) – која е разликата?

СПИ значи дека некој има инфекција, но не мора да значи дека има развиена болест, иако инфекцијата обично е првиот чекор кон тоа. Инфекцијата се однесува на влегување на туѓи организми во телото (вируси, бактерии…) и нивно размножување. Нарушувањето на нормалното функционирање на организмот, особено во случај на појава на симптоми, се смета за болест (ако не е предизвикано од физичка повреда). Ова значи дека всушност сите СПБ започнуваат како СПИ и стануваат СПБ кога заразеното лице има симптоми на болеста.

Како се пренесуваат СПБ?

СПБ се пренесуваат преку сексуален контакт со заразено лице (главно орален, вагинален и анален контакт, а понекогаш и преку друг интимен контакт „кожа на кожа или кожа до мукоза“), а некои може да се пренесат и преку несексуален значи (крв, од мајка на дете). Сексуалните односи секогаш, а особено на млади години, носат одредени опасности. Ризикот од СПБ е најголем кај младите луѓе кои рано почнуваат да имаат секс и имаат тенденција да ги менуваат партнерите, лесно се впуштаат во секс под дејство на алкохол и дрога и не користат заштита, мислејќи дека не можат да им се случат лоши работи, дека СПБ и непланирана бременост „некому му се случуваат“.

Како СПБ НЕ се пренесуваат?

Најчестите и најважните бактериски и вирусни СПБ не се пренесуваат преку индиректни средства или преку предмети, на пр. со користење јавни тоалети, спиење во нечиј кревет итн., бидејќи предизвикувачките агенси не можат да преживеат надвор од човечкото тело. Исклучок се одредени паразитски и други СПБ (на пример, чешање, срамни вошки, трихомонијаза), кога преносот е исто така возможен преку одредени предмети (на пример, влажни крпи, постелнина, облека) и други места каде што одредени агенси на сексуално преносливи болести можат живеат и репродуцираат. Исто така, СПБ не се пренесуваат преку социјален контакт како што се зборување, ракување, гушкање, престој во иста просторија итн.

Кои се симптомите на СПБ?

СПБ често не предизвикуваат или предизвикуваат многу малку симптоми, што го прави тешко да се препознаат (особено кај мажите). Затоа, доколку заразените лица не знаат дека се заразени и не побараат лекарска помош, може да ја пренесат инфекцијата на своите сексуални партнери.

Симптоми на СПБ кај жени: тешко и болно мокрење, интензивно чешање и печење на надворешните гениталии, зголемена количина и променет изглед и мирис на вагинален исцедок, рани, плускавци или брадавици на кожата на гениталиите или анусот, ненадејно крварење со редовна менструација. , болка при сексуален однос.

Симптоми на СПБ кај мажи: гноен исцедок од уретрата, тешко и болно мокрење, црвенило, болка и чешање на врвот на пенисот, често придружено со оток и интензивен непријатен мирис и белузлави наслаги, и рани, плускавци или брадавици на кожата на гениталиите или анусот.

ЗАПАМЕТЕТЕ

 • Секое сексуално активно лице може да добие СПБ.
  Доволно е да имате еден партнер за да добиете СПБ.
  СПБ може да му се случат на секого.
  Може да ви се случи и вам.
  Вашето сексуално здравје е важно.
  Спречете што можете.
  Грижете се за вашето сексуално здравје мудро.
  Не користи алкохол и дрога бидејќи тие можат да доведат до ризични сексуални односи.
  Информирајте се и прашајте ги експертите.
  Користете кондом редовно и правилно.
  Ако сепак ви се случи, тестирајте се.
  Заштитете се себеси и другите.

Секој симптом на СПБ треба да го сфатите сериозно и да не го одложувате лекарскиот преглед.