Ризикот од хоспитализација со омикрон е 40-45% помал отколку со делта

Ризикот од хоспитализација за пациенти со омикрон е дури 40 до 45 проценти помал отколку кај пациентите со делта, според студијата на лондонскиот Империјален колеџ објавена во средата.

„Доказ за намален ризик од хоспитализација поради инфекција со омикрон во споредба со инфекција со делта е пронајден во сите случаи во текот на периодот на студијата“, велат истражувачите за студијата која ги анализирала податоците од случаите потврдени со ПЦР во Англија помеѓу 1 и 14 декември.

Научниците се тркаат да одговорат на прашањата за вирулентноста на омикронот и сериозноста на болеста со овој сој за да им помогнат на властите да одговорат на омикрон, кој се шири со огромна брзина.

Истражувачите од Империјалниот колеџ рекоа дека ризикот од одење во болница со омикрон е 20 до 25 проценти помал отколку со делта.

Велика Британија објави повеќе од 100.000 нови случаи на Ковид-19 во средата за прв пат откако стана достапно опсежното тестирање.

Истражувачите процениле дека нивните проценки од студијата сугерираат дека луѓето кои примиле најмалку две дози од вакцината останале значително заштитени од хоспитализација, дури и ако заштитата од инфекција во голема мера била изгубена против омикрон.

Анализата на податоците за пациентите со ковид-индуцирана од делта или омикрон во ноември и декември покажа дека „омикронот е поврзан со две третини намалување на ризикот од хоспитализација поради ковид-19 во споредба со пациентите инфицирани со делта“.

Утврдено е дека бустер дозата на вакцината обезбедува значителна дополнителна заштита од асимптоматска зараза.

Ограничувањето на студијата беше тоа што во моментот на нејзиното спроведување немаше хоспитализирани лица помлади од 60 години.

Ниту една од двете студии сè уште не е подложена на научен преглед.