Секогаш има причина за кашлицата

• Кашлицата може да биде акутна или хронична
• Најчесто се јавува како последица на инфекција, алергии, но и поради употреба на одредени лекови
• Постојат многу сирупи за лекување кашлица, но најважно е да се најде причината

Кашлицата е еден од најчестите симптоми што ги тера пациентите да одат на лекар.

Може да трае неколку недели и не треба да се плашите од него бидејќи претставува нормален одбранбен механизам на нашиот организам.

Неопходно е да се бара и да се најде причината, бидејќи кашлицата може да биде поврзана со многу различни, повеќе или помалку опасни болести.

Каква може да биде кашлицата и колку долго трае?
Врз основа на секретот што се исфрла, кашлицата може да биде со или без искашлување.

Додека врз основа на времетраењето може да биде:

1. Акутна кашлица која трае околу 3 недели,

2. Хронична која трае повеќе од 3 недели.

Што предизвикува кашлица?
Најчеста причина за појава на пациенти на клиниката се секако инфекциите.

Овој тип на кашлица се нарекува акутна, обично трае до три недели и не е опасен.

Причините за овој тип на кашлица можат да бидат различни, но ако би издвоиле:

1. Инфекции во пределот на носот и синусите.

Овие инфекции може да доведат до проток на секрет во белите дробови и рефлексно кашлање за да се исфрли секретот.

Кашлицата од овој тип е обично влажна со исцедок, не е особено честа.

Додека секретот може да биде со различна боја и да нема болка во белите дробови при кашлање.

2. Воспалението на грлото и гркланот може да доведе до сува и иритирачка кашлица.

Овој тип на кашлица може да биде многу досаден и исцрпувачки.

Придружено е со скокоткање во долните делови на гркланот каде што се наоѓаат гласните жици.

Најчесто е предизвикан од вируси и може да трае до три недели.

3. Секоја инфекција во белите дробови може да доведе до кашлање.

Овде истакнуваме:

– Бронхитис, кога се јавува инфекција во бронхиите.
Тие обично произведуваат густ секрет кој може да биде со различна боја.

Тоа е главно акутен бронхитис кој обично трае до три недели.

Кашлицата со акутен бронхитис е придружена со отежнато дишење во градите, треска, но и други симптоми кои се јавуваат доколку имате настинка или грип.

Хроничниот бронхитис, за разлика од акутниот бронхитис, има симптоми кои постојат постојано.

Овие симптоми, покрај кашлица, може да бидат и гушење, болка во градите, замор итн.

– Други важни инфекции се оние каде што се јавува пневмонија.
Воспалението на белите дробови е всушност воспаление на најмалите делови од ткивото на белите дробови – алвеолите и просторот меѓу нив (интерстициум).

Предизвикувачките агенси можат да бидат бактерии, вируси и истите кои предизвикуваат настинки и грип, габи, некои паразити итн.

Обично, првите симптоми се треска и сува, иритирачка кашлица.

По некое време, кашлицата преминува во продуктивна кашлица каде што секретот може да биде гноен.

Пневмонијата е придружена со плитко дишење, замор, треперење, потење и често збунетост, особено кај луѓе над 65 години.

Кои се другите причини за кашлица?
1. Проблеми со стомакот. Враќањето на стомачната киселина во хранопроводникот, понекогаш густа, често може да го иритира гркланот и да предизвика иритирачка кашлица.

2. Некои лекови за висок крвен притисок, таканаречени АКЕ инхибитори, може да доведат до постојана и необјаснета кашлица. Потоа, со совет на лекар, треба да започнете да ги заменувате овие лекови со други.

3. Пушачи (кои треба да престанат да пушат),

4. Конгестивна срцева слабост (срцева слабост),

5. Тумори на белите дробови.

Кога кашлицата е знак на тревога и што треба да ве плаши?
1. Ако се јавува често или трае подолго од 3 недели,

2. Чувство на задушување и притисок во градите,

3. Кашлица придружена со болка во градите и чувство како нешто да се расцепува,

4. Ако се искашла крв или кафеаво-зелен секрет,

5. Слабеење, замор и умор.

Ако добиете некој од овие симптоми, мора да одите на лекар, бидејќи нашето тело постојано ни испраќа сигнали, важно е да ги интерпретираме и да ги сфатиме сериозно.

Како се испитува причината за кашлицата?
При кашлица, во зависност од наодите на белите дробови и секако времетраењето, потребно е да се направи:

1. Рендген на бели дробови и

2. Анализа во микробиолошка лабораторија,

3. Направете комплетна крвна слика со воспалителни параметри и биохемија.

Што се однесува до рендген, не треба да се плашите од тоа, често постои предрасуда дека дозите што се примаат се големи, што не е точно.

Всушност, секојдневно примаме зрачење од околината и од вселената.

За време на една рендгенска слика на белите дробови, добиваме доза на зрачење што би одговарала на приближно десет дена зрачење што го добиваме од нашата околина.

Во секој случај, кашлицата секогаш има причина и треба да се најде, за барем да не страдате од респираторни инфекции кои се најчести причинители за кашлица, да јадете многу овошје и зеленчук, да пиете доволно вода, да проветрувате доволно простории, да се движите доволно и секако да го намалите или прекинете пушењето. .