Се помалку деца се заболени од корона во Македонија

Се намалува бројот на новозаболени од ковид-19 кај децата, стои во последниот извештај на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ). Во извештајот за период од 11 до 17 октомври, стои дека се регистрирани 2.206 нови позитивни случаи од 33 градови во државата со намалување од 6,2% во однос на минатата недела. Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица на возраст над 60 (628, 28,5%). Најмал број е регистриран кај децата од 0-9 (66; 3,0%).

Од регистрираното вкупно намалување на бројот на случаи, се забележува и намалување на бројот на заболени кај сите возрасни групи поединечно, вели ИЈЗ. Намалувањето се движи од -0,3% кај лицата над 60 годишна возраст до -21,4% кај децата на возраст од 0-9 години.

За споредба, од 4-10 октомври, кај децата од 0-9 биле регистрирани 84 нови случаи, (3,6%).

Во текот на мината недела вкупно се пријавени 34 реинфекции, исто како и претходната неделa.

Во земјава има 6.719 активни случаи на ковид-19. Според бројот на аплицирани вакцини, 38% од целата популација во земја е вакцинирана со една, а 35% со две дози вакцина.

Средношколци од скопските училишта „Д-р Панче Караѓозов“ и „Зеф Љуш Марку“ денес беа првите во земјава кои се тестираа за ковид-19, како дел од процесот на Министерството за здравство и Министерството за образование и наука (МОН).

Извор СДК.