СЗО: Епидемиите на ендемски болести стануваат се почести

Епидемиите на ендемични болести како што се мајмунска сипаница и треска од лос стануваат се поупорни и почести, предупреди денеска Мајк Рајан, директор за итни случаи во Светската здравствена организација (СЗО).

Тој истакна дека климатските промени придонесуваат за брзи промени на временските услови, па животните и луѓето го менуваат своето однесување во потрага по храна, а резултатот е дека се повеќе луѓе заболуваат од болести кои се типични за животните, пренесува Ројтерс.

„За жал, оваа способност да се интензивира одредена болест и да продолжи да се шири кај нашата човечка популација е зголемен фактор на ризик и затоа таквите болести стануваат се почести меѓу луѓето“, посочи Рајан.