Стравот постои само во вашиот мозок, никаде повеќе: 14 совети од познат психолог

Биди зафатен. Тоа е најевтиниот лек во светот и еден од најефективните.

Психологот Дејл Карнеги разви свој концепт за успешна и без конфликтна врска.

Имаше многу поддржувачи на неговата теорија. Никој не остана рамнодушен, и корисно е да ги слушате неговите совети:

1. Секој е будала барем пет минути дневно. Вистинската мудрост се сведува на тоа да не се надмине овој временски рок.

2. Ако судбината ви даде лимон, направете лимонада од него.

3. Научете да се ставате на местото на другиот и да разберете што му треба, а не вие. Цел свет ќе биде со тој што ќе успее да го направи тоа.

4. Бидете зафатени. Тоа е најевтиниот лек во светот и еден од најефективните.

5. Ако сакате да промените некого, почнете од себе. Тоа е покорисно и побезбедно.

6. Замислете ги најлошите последици што може да ги предизвика вашата постапка, однапред помирете се со нив и потоа дејствувајте!

7. Насмевката не чини ништо, но вреди многу.

8. Многумина се јавуваат на лекар кога им треба публика.

9. Луѓето не се заинтересирани за мене или за тебе. Наутро, напладне и навечер се занимаваат само со себе.

10. Кога човек ќе започне војна против себе, тој веќе вреди нешто.

11. Јасно е дека вашиот сопруг/а има недостатоци, ако бил светец никогаш не би се оженил со вас.

12. Запомнете дека името на една личност е најслаткиот и најважниот звук на планетата за него на кој било јазик.

13. Тајната на нашата несреќа е во тоа што имаме премногу слободно време да размислуваме дали сме среќни или не.

14. За мудриот човек секој ден започнува нов живот.