Топлина и здравје – предупредување од топлотен бран

Високите летни температури веќе се во полн ек. Затоа, важно е да бидете подготвени и да се запознаете со најважните упатства за заштита од топлина и сите последици што топлотните бранови можат да ги остават, особено од топлотен удар.

Што се случува во нашето тело за време на екстремна топлина?

 

Крвните садови се шират (вазодилатација), што го намалува крвниот притисок

Промените во крвниот притисок може да предизвикаат слабост и несвестица

Срцето чука брзо, па може да дојде до срцев удар

Циркулаторниот волумен се намалува, а крвта станува погуста, што може да предизвика тромбоза

Со ладење на телото, односно со потење, течностите и електролитите се губат од телото, а интензивното потење може да предизвика топлински грчеви и исцрпеност.

УВ зрачењето може да предизвика формирање на малигни неоплазми на кожата (на пример, меланом)

УВ зрачењето може да предизвика развој на катаракта

Како да се однесувате за време на екстремни жештини?

Во време на големи горештини, односно во летните месеци, важно е да бидете внимателни и правилно да го заштитите своето и здравјето на вашите најблиски. Неопходно е да се преземат соодветни мерки и тоа:

 

Избегнувајте изложување на директна сончева светлина, особено помеѓу 10 и 17 часот – ова е особено точно за луѓето со зголемен ризик од топлотен удар

Избегнувајте излегување во најтоплиот дел од денот

Пијте доволно течности, односно негазирана вода или нискокалорични пијалоци без кофеин, алкохол и шеќер. Важно е постојано да пиете течности, не само кога чувствувате жед

Носете лесна и широка облека од светли бои и природни материјали. Не заборавајте за капи (капи, капи) и очила за сонце

Јадете повеќе мали оброци богати со свеж зеленчук и овошје

Туширајте се со млака вода, а можете да нанесувате и ладни облоги

Ако работите или тренирате на отворено, правете чести паузи под сенка и пијте повеќе течности – 1,5 чаши на секои 30 минути

Исто така, важно е да ја прилагодите температурата на просторот каде што престојувате:

Се препорачува да се одржува собната температура под 32°C во текот на денот и 24°C во текот на ноќта

Во текот на денот затворете ги прозорците и спуштајте ги ролетните, особено оние што се свртени кон сонцето

Исклучете ги сите вештачки светла и исклучете што е можно повеќе електрични уреди во вашиот дом

Во текот на ноќта, отворете што повеќе прозорци за да влезе посвеж ноќен воздух во просторот

На екстремна топлина можете да намачкате влажни крпи, но внимавајте бидејќи така се зголемува влажноста

Кога ја климатизирате просторијата, внимавајте потребната температура да не е пониска од 7°C од надворешната температура

Електричните вентилатори најдобро се користат во вечерните часови за да се подобри циркулацијата на свеж воздух

Изберете ја најладната просторијата за престој

Други препораки:

Избегнувајте напорна физичка работа. Ако треба да работите напорно, направете го тоа во најкул дел од денот, кој обично е помеѓу 4 и 7 часот наутро и по 17 часот попладне.

Барајте сенка

Не оставајте деца или животни во паркирано возило

Редовно користете производи со заштитен фактор од штетното УВ зрачење. Посебно треба да се заштитат децата – за нив да се користат заштитни средства со највисок фактор (50+) и да се облечат во лесна облека која ги штити и од УВ зраците.

Прилагодете ја вашата изложеност на сончевото УВ зрачење земајќи ги предвид дневните промени во вредноста на УВ индексот

Ако возите, избегнувајте патување во најтоплиот дел од денот

За појавата на топлотни бранови информирајте се на официјалната страна на УХМР ( uhmr.gov.mk )

Хроничните пациенти се изложени на особен ризик од последиците од високите температури. Покрај сите горенаведени препораки, хроничните пациенти мора да обрнат внимание и на следново:

 

Редовно земајте ја пропишаната терапија

Чувајте ги лековите на температура пониска од 25°C или во фрижидер (прочитајте ги упатствата за чување на лекот во упатствата на лекот)

Побарајте совет од лекар ако имате хронично заболување или земате повеќе лекови, особено оние за зголемено мокрење и намалување на крвниот притисок

Доколку сте срцев пациент, обидете се да излегувате само наутро и навечер, односно кога температурите се пониски, а преку ден престојувајте во климатизирани простории на температури меѓу 22 и 24°C. сепак, не заборавајте дека температурната разлика во куќата/станот и надвор не треба да биде поголема од 7°C

Мора да пријавите секое влошување на вашата здравствена состојба кај вашиот лекар

Почесто контролирајте го и мерете го крвниот притисок и водете дневник за крвен притисок

И бубрежните пациенти треба да внимаваат – покачената температура дополнително ја оптоварува работата на бубрезите

Ако имате акутна инфекција или сте закрепнале од акутна болест или сте биле подложени на операција, треба да избегнувате изложување на топлина

Пијте доволно течности

Јадете умерено, а вашата исхрана нека се базира на сезонски зеленчук и овошје.

Што е топлотен удар?

Топлотниот удар (хипертермија) е најтешката форма на нарушување на телото поради долготрајна и прекумерна изложеност на силна топлина и нефункционални механизми за терморегулација. Се манифестира како ненадеен системски воспалителен одговор на телото.