Употреба на клима уредите – кога ?

Air conditioning decoration interior of room

Во летните месеци кога жештините се високи, клима уредите можат да помогнат при ладењето и да придонесат за попријатно чувство.Клима уредите треба да го изладат просторот до 7 степени пониско од надворешната температура, бидејќи во спротивно излегувањето надвор предизвикува преголем циркулаторен шок за телото.

При користење на клима уредот, влажноста треба да биде помеѓу 40 и 60%, брзината на протокот на воздухот не треба да биде поголема од 0,2 m/s, а во топлиот период температурата во просторијата не смее да биде пог  пониска за 7°C  од надворешната температура. Големите температурни разлики можат да бидат штетни за здравјето, особено за кардиоваскуларниот систем, па затоа е добро да се запамети дека најголемата разлика помеѓу внатрешната и надворешната температура не треба да надминува 10°C. Ова особено важи за децата, постарите лица, лицата со хронични заболувања и лицата со прекумерна телесна тежина и дебелина. Почувствителните луѓе не треба прекумерно да го користат клима уредот дома и на работното место (во канцелариите) бидејќи тоа може да предизвика настинки, болки и вкочанетост во вратот или грбот. Исто така, внимавајте да не го насочите дувањето директно кон вас, особено не во вашата глава, за да не добиете главоболки, инфекции на синусите, увото и очите, постојани респираторни инфекции и ментален замор.

Претерано климатизирана просторија може да ја исуши мукозната мембрана на носот, а со тоа да ја ослабне одбраната на телото и функцијата на прочистување на вдишениот воздух и да  олесни влез на агенсите кои предизвикуваат болест во долниот респираторен тракт. Прекумерната употреба на клима уредо(континуирано повеќе од 2-3 часа) може да предизвика затнат и течење на носот, кивање, црвенило на очите и отекување на очните капаци.

Не заборавајте дека редовното одржување на клима-уредот и не претерувањето со ладењето му овозможуваат правилно да работи и да заштеди енергија.

Воздухот од клима уредите кои не се одржуваат редовно често е неквалитетен и има непријатен мирис, кој кај луѓето може да предизвика непријатни реакции, хронична болка во кичмата , воспаление на слузокожата на очите, носот и грлото, сува слузница, кашлица, чешање, почести респираторни инфекции, главоболка и ментален замор.

Но, не секој има можност на оваа жештина да ги вклучи климатизерите…
Не треба да заборавиме дека луѓето со години живееја без клима. Во согласност со вашата здравствена состојба, вашето тело може да се аклиматизира на летното зголемување на температурата. Само навикнете се на фактот дека треба да ги промените вашите активности и распоред за да ја победите топлината. Не заборавајте да користите вентилатори за да го циркулира воздухот околу вас.

Што е поефикасно: вентилатор или клима уред?
Вентилаторите можат полесно да ги толерираат високите температури. Меѓутоа, ако надворешната температура се искачи над 30°C, вентилаторот ќе биде помалку ефикасен од клима уредот или тушот со млака вода. Употребата на вентилатори треба да се избегнува при екстремно високи температури бидејќи тие понекогаш може да ја зголемат дехидрацијата и дисбалансот на електролитите. Затоа, Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) препорачуваат користење вентилатори само на температури под 35 ° C.
Клима уредите претставуваат најдобра заштита од здравствени нарушувања предизвикани од високите температури.

Користете вентилатор ако:

– температурата е под 35 ° C,

– не е многу влажно,

– седите блиску до вентилаторот,

– сакате да трошите помалку електрична енергија.

Користете клима уред ако:

– температурата е повисока од 35 ° C,

– влажно е,

– сакате да изладите голема површина,

– Можете да си дозволите поголема сметка за струја.

Со оглед на тоа дека престојот во климатизирани простории дури и на неколку часа ја намалува можноста за развој на здравствени нарушувања, почесто посетувајте ги и поминувајте го најтоплиот дел од денот во нив (продавници, библиотеки, кина…).