Шведска ја прекинува вакцинацијата со „Модерна“

Шведска ја прекинува вакцинацијата со вакцината против коронавирус на „Модерна“ за лица помлади од 30 години, по извештаите за можни ретки несакани ефекти, како што е миокардитис, воспаление на срцевиот мускул, соопшти јавната здравствена агенција.

Шведскиот институт за јавно здравје соопшти дека податоците укажуваат на поголема инциденца на миокардитис и перикардитис (воспаление на слузницата на срцето) кај младите луѓе кои биле вакцинирани.

„Врската е особено јасна во случајот со вакцината на ‘Модерна’ – ‘Спикевакс’, особено по втората доза“, се вели во соопштението.

Сепак, се додава дека ризикот од миокардитис и перикардитис е многу мал. Агенцијата сега ја препорачува вакцината на „Фајзер“ за оваа возрасна група.