Сѐ што треба да знаете за хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ)

ХОББ или хронична опструктивна белодробна болест е збир на болести кои сите заедно доведуваат до влошување на дишењето.

Оваа состојба не може да се излечи, може да се влоши со текот на времето, но со соодветна терапија можете да живеете со неа сосема нормално.

Како и зошто се јавува ХОББ?
Оваа состојба е најчеста кај постарите лица. Се јавува како последица на долгорочно оштетување на белите дробови. Ова оштетување настанува како последица на хроничен бронхитис, емфизем или комбинирано дејство на овие два фактори. Под хроничен бронхитис се подразбира појава на бронхитис три месеци или повеќе, две години по ред. Додека емфизем значи дека алвеолите се оштетени или уништени. Алвеолите се мали кесички кои ја сочинуваат формата на саќе на нашите бели дробови. Откако ќе се уништат, тие не можат да се поправат, што доведува до намалување на работната површина на белите дробови. Сите овие процеси доведуваат до трајно оштетување на основната структура на белите дробови и затоа не можат да се поправат. Ако не се започне со терапија и промени во животниот стил, оштетувањето на белите дробови ќе се влошува и полошо.

Кој разви ХОББ?
Како што веќе споменавме, ХОББ се јавува првенствено кај постарите лица, кај кои со текот на времето настанало неповратно оштетување на белите дробови. Ова оштетување на белите дробови најчесто се јавува кај пушачите и тие го сочинуваат најголемиот дел од луѓето кои страдаат од оваа сериозна болест. Покрај тоа, изложеноста на загадување, гасови, прашина и разни хемикалии ја зголемуваат веројатноста за развој на ХОББ. За жал, во целата оваа приказна е вклучена и генетиката, така што луѓето кои имаат ХОББ во семејството имаат поголема веројатност да ја имаат и самите.

Кои се симптомите на ХОББ?
Поради влошување на состојбата на белите дробови и намалување на таканаречената работна површина на белите дробови преку која се внесува кислородот, може да настане следново:

Тешкотии и забрзано дишење,

Замор и отежнато дишење, особено за време на напор,

Појава на кашлица, која често може да биде придружена со искашлување на содржината, односно спутум.

Спутумот може да има различни бои од белузлаво до жолтеникаво кафеава и зелена. Често се нарекува пушачка кашлица, но исто така е доказ за постоење на хроничен бронхитис.

Многу често луѓето кои го имаат овој проблем можат да слушнат отежнато дишење во белите дробови. Тој звук најдобро се слуша со слушање на белите дробови со слушалки.

Покрај овие симптоми, луѓето со ХОББ се склони кон периодични егзацербации.

Овие влошувања најчесто се случуваат при промена на времето и појава на магла или зголемување на влажноста. Тие можат да се појават и кога има некој тежок физички напор, работа во прашина или со некои хемикалии. Може да се појави гушење, што бара итна медицинска помош и терапија со лекови за подобрување на дишењето.

Симптомите што се појавуваат тогаш може да бидат:

Чувство на гушење придружено со страв од задушување,

Забрзана работа на срцето и спроводливост во градите,

Скок на притисок,

Појавата на синкаста промена на бојата на прстите и усните, што веќе е знак за пад на концентрацијата на кислород во крвта и ни претставува дека е неопходно веднаш да се јавиме на лекар.

Забрзано дишење.

Интересно е што по давањето на терапијата горенаведените симптоми може целосно да исчезнат и состојбата да се нормализира.

Многу често, паниката што го придружува чувството на гушење може да ја влоши целата ситуација.

Обидете се да останете максимално смирени, ако имате пумпа што треба да ја земете, доколку е потребно земете ја и повикајте брза помош или некој да ве однесе во брза помош.

Што ако веќе имате ХОББ или штотуку ви е дијагностицирана?
Како прво, оваа состојба не е опасна по живот во почетната фаза. Важно е радикално да го промените вашиот животен стил. Веројатно веќе сте биле кај пнеумофтизиолог кој ви препишал терапија која се состои од земање пумпи заедно со можеби апчиња за олеснување на дишењето. Треба редовно да ја земате оваа терапија за да ја забавите оваа болест. Дополнително, откажете се од пушењето и обидете се да ја намалите изложеноста на штетни гасови, прашина и разни хемиски соединенија колку што е можно повеќе и колку што дозволува вашиот бизнис. Редовно посетувајте го вашиот пнеумофтизиолог и не плашете се од промени во терапијата. Ако имате какви било прашања во врска со земање на пумпата, задолжително прашајте го вашиот лекар детално како да ја користите пумпата. Многу често кај докторите доаѓаат пациенти кои не ја користат правилно пумпата и поради тоа содржината завршува на јазикот, што може да доведе до оштетување на јазикот и формирање на габи на него.

Која е прогнозата за ХОББ?
Оваа состојба има тенденција да се влошува. Што значи дека ќе биде и најзаблудниот период од годината. Влошувањето само по себе може да доведе до дополнително оптоварување на телото и влошување на други хронични заболувања. Поради оштетување на ниво на бели дробови, може да дојде до дополнително оптоварување на крвниот систем во белите дробови, а со тоа и дополнително оптеретување на срцето. Покрај тоа, луѓето со ХОББ се изложени на поголем ризик од развој на пневмонија и белодробни инфекции воопшто, како и зголемен ризик од рак на белите дробови. Се разбира, тоа не мора да се случи. Редовното земање терапија, откажувањето од пушење и менувањето на вашиот животен стил ја влошуваат ситуацијата