Совети за борба против псоријазата

Дали знаевте дека дури 3% од светската човечка популација има некаква форма на псоријаза?

Од тоа, една третина од пациентите се јавуваат во тинејџерскиот период, половина се забележуваат пред 25-годишна возраст, но нејзиното манифестирање се утврдува и во годините што доаѓаат после тој период, што значи дека не може да се каже дека е поврзано со одредена возраст.

Болеста на кожата со псоријаза е предизвикана главно од генетски предиспозиции и одредени надворешни фактори, како што се стрес, бактериски и вирусни инфекции, бременост, ендокрини или метаболички нарушувања.

Покрај тоа, повеќето пациенти се разболуваат поради комбинација на генетска предиспозиција и стрес или респираторни инфекции, додека ефектот на други надворешни влијанија поради кои псоријазата може да се појави е во помал процент. Бидејќи се работи за хронично заболување на кожата, факт е дека не постои целосен лек, но третманот е важен поради неговото сузбивање, намалување и одржување на добро здравје, бидејќи луѓето со псоријаза имаат поголема веројатност да страдаат од хипертензија, други кардиоваскуларни болести, воспалителна болест на цревата и дијабетес.

За да бидете соодветно третирани, треба да бидете упорни, а ние имаме четири совети кои можат многу да ви значат.

Редовна употреба на масти и креми
Доколку знаете дека постои и најмала генетска предиспозиција за појава на псоријаза, ве советуваме да го посетите вашиот лекар при првото сомневање дека таа се појавила.

Дијагностицирањето набргу по неговото појавување ќе ви овозможи да ја примите потребната локална терапија, а докторите ќе дадат насока за точна временска употреба. Тоа ќе го потисне понатамошното ширење на кожата, ќе го намали веќе зафатениот простор на кожата, така што нема ни да се забележи.

2. Сончањето е задолжително
Фототерапијата често се користи во комбинација со постоечката терапија, бидејќи сончевите зраци предизвикуваат оваа болест да се повлече и смирува, поради што псоријазата е помалку изразена во лето. Сончањето, секако, вклучува изложување на кожата на сонце надвор од периодот кога УВ зрачењето е на највисоко ниво, а секојдневното сончање во пократки интервали ќе предизвика таа да се повлече уште повеќе отколку што сте очекувале.

Во зимските месеци сончањето можете да го замените со фототерапија која користи вештачка светлина за лекување на ревматизам, псоријаза и други болести кои реагираат на неа.

3. Ослободете се од лошите животни навики
Како и кај многу болести, псоријазата се разгорува кога имате некои од животните навики кои генерално влијаат на вашиот лош квалитет на живот. Консумацијата на цигари и алкохол прави псоријазата да се шири, поинтензивна на кожата, а користената терапија е помалку ефикасна, а во исто време ниту едната нема позитивно влијание врз кој било аспект на здравјето, дури и кога псоријазата не е дијагностицирана.

4. Откријте ја кожата
Кожните болести често прават човекот да се чувствува ментално болен, да ја изгуби самодовербата, што доведува до прикривање на кожата, главата и слично. Псоријазата не го нарушува животот на другите, не е заразна и не загрозува никого, затоа не смее да влијае на вашето ментално здравје, затоа слободно носете шорцеви, кратки ракави, бидејќи како и секоја друга болест, ја има и не треба срамите од тоа, особено кога тоа не им прави ништо лошо на другите.