24 Март – Светски ден за борба против туберкулоза

Светскиот ден за борба против туберкулозата се одбележува секоја година на 24 март за да се подигне јавната свест и разбирање за еден од најсмртоносните заразни убијци во светот – туберкулоза, кој има катастрофални здравствени, социјални и економски последици врз луѓето ширум светот. На 24 март се одбележува денот кога д-р Роберт Кох во 1882 година, објавил дека ја открил бактеријата што предизвикува ТБ, што го отвори патот кон дијагностицирање и лекување на оваа болест. Секој ден, над 4100 луѓе умираат од туберкулоза, а скоро 30 000 луѓе заболуваат од туберкулоза – и покрај тоа што може да се спречи и лекува. ТБ е водечка причина за смрт на луѓето со ХИВ и главен придонесувач за антимикробната резистенција. Светскиот ден на туберкулозата е можност да се фокусираме на луѓето погодени од оваа болест и да повикаме на забрзана акција за да се стави крај на страдањето и смртните случаи од ТБ, особено во текот на тековната криза со KОВИД-19.

Состојбата со туберкулоза во РСМ, забележува пад во бројот на вкупните активни случаи, но сепак годишно се појавуваат новодијагностицирани случаи. Сепак поради континуираното опаѓање на бројот на случаи значи дека здравствените кампањи против туберкулозата биле ефикасни. Во 2021 година во РСМ вкупниот број на активни случаи со ТБЦ (од претходната година лекувани во 2021, новооткриени, рецидиви и доселени) изнесува 309, од кои 262 се на респираторниот систем, пришто преваленцата изнесува 15 на 100000 жители, додека нооткриени случаи се 130 со инциденца од 6,38 на 100.000 жители. Па така да, и покрај не толку многу високиот број на случаи на оваа болест во нашата држава, таа сепак не треба да биде заборавена, при што континуираната едукација и вакцинација за оваа болест треба да продолжат непрекинато.

Светската здравствена организација (СЗО) организира специјално виртуелно ток-шоу за да го одбележи Светскиот ден за борба против туберкулозата на 24 март. Ова ќе го стави во центарот на вниманието на ТБ под темата – Инвестирајте да ставиме крај на туберкулозата, за да се пренесе итната потреба од инвестирање ресурси за да се засили борбата против ТБ и да се постигнат обврските за ставање крај на туберкулозата, преземени од глобалните лидери. Ова е особено критично во контекст на пандемијата со КОВИД-19 која го стави на ризик напредокот на крајот на туберкулозата и за да се обезбеди еднаков пристап до превенција и грижа во согласност со настојувањето на СЗО кон постигнување универзална здравствена покриеност. Настанот ќе се одржи во формат на ток-шоу со звучници поврзани преку видео на интерактивната веб-платформа на СЗО – Крај на ТБ форумот. Главните говорници ќе вклучуваат министри, лидери и други владини претставници на високо ниво, шефови на агенции, преживеани од туберкулоза, граѓанско општество и партнери. Емисијата ќе се емитува во живо, со интерактивни прашања и одговори од публиката онлајн.