Вакцинацијата во Италија ќе биде задолжителна, ако ЕМА даде целосно одобрување

Италија планира да ја направи вакцинацијата задолжителна за сите лица да започне со зголемени дози кон крајот на овој месец – кои прво ќе ги добијат луѓе со хронични заболувања, изјави денеска премиерот Марио Драги.

Вакцинацијата е задолжителна за медицинските работници, доколку сакаат да бидат платени, но Драги рече дека можеби сите ќе треба да се вакцинираат кога Европската агенција за лекови (ЕМА) ќе даде целосно одобрување на вакцините, објави Ројтерс.

ЕМА досега даде условно одобрување на четири производители (Pfizer / Biontech, Moderna, Johnson и Johnson и AstraZeneca).

Доколку ЕМА даде целосно одобрување, во тој момент, според Драги, вакцинацијата може да стане задолжителна за сите.

Премиерот на Италија додаде дека е убеден дека до крајот на месецот, 80 проценти од граѓаните постари од 12 години можат целосно да се вакцинираат, наспроти сегашните 70,5 проценти.

Тој додаде дека владата планира да ја прошири употребата на таканаречената зелена карта, која е потребна за подолги патувања, пристап до многу слободни активности, а исто така е задолжителна за вработените во училиштата.

Од почетокот на пандемијата во Италија, 129,352 луѓе починале од ковид, што ја прави оваа земја втор по големина починати од вирусот корона во Европа, по Велика Британија.