(ФОТО) Нова донација – 85 респираторни машини за т.н. неинвазивна вентилација и дополнителни 24 концентратори на кислород

Денеска добивме донација, 85 респираторни машини за т.н. неинвазивна вентилација и дополнителни 24 концентратори на кислород. Благодарност до компаниите „Мега“, „Голден арт“, „Акустик“ и „Грин Мак“, но и до сите други компании и поединци, државни институции, странски амбасади, кои во овој период кога се справуваме со коронавирусот донираа за јавно-здравствениот систем, објави на својот ФБ профил министерот за здравство Венко Филипче.

Оваа донација е многу значајна, затоа што на една сериозна група пациенти кои се заболени од коронавирусот им е потребна ваква респираторна поддршка. По завршување на оваа криза, респираторите ќе се користат за третман на пациенти кои имаат друга индикација за поддршка на дишењето.

https://www.facebook.com/filipce.venko/photos/pcb.2394118377561848/2394109870896032/?type=3&theater