И прележаните од корона ќе можат да одат во угостителски објекти, но само првиот месец

Засега нема да има рестрикции за влез и излез од Македонија, но министерот за здравство Венко Филипче кажа дека дополнително ќе се разгледува и тоа прашање. Тој соопшти и новина, а тоа е дека и прележаните, во првите 45 дена откако ќе бидат излечени, ќе може да одат во угостителски објекти без сертификат за вакцина.

„Освен бараниот сертификат за вакцина, ќе биде доволно да се приложи и потврда дека пациентот бил заболен од ковид во изминатите 45 дена. Сето ова ни укажува дека единствено решение е да се зголеми опфатот на вакцинирани. Се зголеми интересот по најавата за новите мерки. Ако граѓаните имаат дилема, сакам да ги охрабрам да одат да се вакцинираат. Одличен е одзивот по најавата за новите мерки. Околу 8.000 граѓани се вакцинираат со прва доза. Популацијата која е вакцинирана е многу мал дел, што значи тоа се безбедни граѓани“, рече Филипче.