Адолесценти и летни одмори

Happy group of friends with their hands together in the middle.

Голем број на деца и млади луѓе во летниот период го менуваат постојаното живеалиште на приморски или слични дестинации. Промената на местото на живеење го менува и начинот на живот. Водечките јавно-здравствени проблеми на младите се токму поврзани со одредени однесувања и навики. Притоа, треба да ги запомните основните препораки.

Правилната исхрана е еден од предусловите за здравје. Се базира на разновидна храна која се состои од цели зрна, овошје и зеленчук, бело месо и риба. Тие обезбедуваат доволно хранливи материи, витамини и минерали. Дневната количина на калциум ќе се обезбедува од млечни производи, по можност ферментирани. Треба да се избегнуваат брзи висококалорични оброци без биолошки вредни материи (т.н. „мртва храна“), кои младите сакаат да ги јадат. Многу е важно да не го прескокнувате појадокот кој треба да содржи 40% од дневната калориска вредност на храната и да знаете дека појадокот не дебелее, што особено е добро да им се спомене на девојките кои „постојано“ се на диета.

За здравје потребно е и да се пие најмалку еден и пол литар вода дневно. Ова е особено важно во лето. Треба да се избегнуваат газирани пијалоци и алкохол. Пијалоците треба да се нарачаат во оригиналното затворено шише во салите за танцување и диско клубовите. Најдобро е да се пие од шише поради се почестата појава на т.н „дрога во чаша“, безбојни, лесно растворливи материи без мирис и вкус, со многу брз ефект во форма на ступор и некритичност. Во жаргон, оваа дрога се нарекува и „дрога на силувач“.

Училишните празници треба да бидат активни. Иако одморот често се замислува како лежење, добро е да го користите за физичка активност, пливање, трчање, возење велосипед.

Во адолесценцијата ние одлучуваме какво лице и кожа ќе имаме во зрелоста. Затоа е неопходно да се користат креми за сончање со висок заштитен фактор и да се сончате само наутро и доцна попладне.

Летото и опуштената атмосфера се погодни за нови познанства, врски и љубов. Треба да се има предвид дека ризичното сексуално однесување, поголем број на сексуални партнери, некористење кондоми при сексуален однос го зголемуваат бројот на сексуално преносливи болести, генитални инфекции и нивните последици, како и непланирани бремености и абортуси. Употребата на алкохолни и зависнички супстанции придонесува за ризично сексуално однесување.

Затоа: користете заштита при секоја сексуална врска и кажете НЕ на алкохолот и дрогата! Не дозволувајте нездравото и ризично однесување да ви го уништи училишниот распуст. Бидете слободни и уживајте во животот без ризик.