Австралија наскоро ќе вакцинира и деца под 12 години

Австралија, која брзо станува една од највакцинираните нации против Ковид-19, најверојатно во јануари ќе започне со вакцинирање на деца помлади од 12 години, потврдија денеска австралиските власти.

Министерот за здравство Грег Хант изјави дека медицинските регулатори сè уште ги разгледуваат податоците за здравјето и безбедноста во врска со вакцинацијата на децата на возраст од пет до 11 години и дека е малку веројатно дека ќе донесат одлука оваа година, пренесува Ројтерс.

„Очекувањата што ги поставија е на почетокот на јануари. Тие се обидуваат да работат колку што можат побрзо“, изјави Хант за инсајдерската програма на Australian Broadcast Corp.

Американскиот центар за контрола и превенција на болести овој месец ја препорача вакцината за широка употреба кај возрасната група од 5 до 11 години, откако беше одобрена од Управата за храна и лекови (ФДА).