Глас: Биомаркер за одредени здравствени состојби?

Loudspeaker Sound Loudness Graphic Symbol Icon

Гласот е уникатно средство за комуникација и се разликува по јачина, висина и боја.
Во текот на животот доживуваме две гласовни промени; во пубертет и старост. Меѓутоа, промена на гласот може да дојде и во случај на одредена болест. Ова е причината зошто се повеќе лекари гледаат на гласот како биомаркер.

Со цел да се истражи погоре, проектот на Националниот институт за здравје „Гласот како биомаркер на здравјето“ беше лансиран во САД.

Алгоритам за гласовна анализа

Истражувачите нагласуваат дека анализата на гласот треба да биде стандарден дел од грижата за пациентот, како што е крвна слика или тестот за холестерол. Тие објаснуваат и дека пациентот може да ја сними промената на гласот на мобилен телефон, компјутер и слично и со текот на времето да собере повеќе примероци кои можат да дадат попрецизна слика за состојбата. Според тоа, целта на проектот е да се соберат 20.000 до 30.000 различни примероци во текот на следните четири години заедно со здравствени податоци за секое лице што се проучува. Резултатот ќе биде голема база на податоци што научниците можат да ја користат за да развијат алгоритми кои ги поврзуваат здравствените состојби со начинот на кој зборуваме. Целта е да се создаде апликација која ќе го анализира гласот на една личност. На крајот на краиштата, таквите уреди за носење би можеле да ги предупредат луѓето со хронични болести кога треба да одат на лекар.

Рак на гласните жици, респираторни и психијатриски нарушувања…

Проектот ќе се фокусира на пет категории: нарушувања на гласот, невролошки и невродегенеративни нарушувања, психијатриски нарушувања, респираторни нарушувања, педијатриски нарушувања на гласот и говорот.

Кај гласните нарушувања како што се карцином на гласните жици, бенигни лезии на гркланот или парализа на гласните жици, евидентни се гласните промени. Сега замислете ситуација во која алгоритам споредува вокален примерок со гласовите на луѓето кои страдаат од рак на ларинкс и ги прикажува проценетите, шанси за горенаведеното. Промените на гласот кај Паркинсоновата болест може да се појават неколку децении пред да започнат другите симптоми. И тука апликацијата го покажува својот потенцијал.

Не постојат воспоставени биомаркери за дијагностицирање на депресија. Меѓутоа, ако се чувствувате потиштени и тажни , големи се шансите вашите најблиски да го забележат тоа веќе во вашиот глас. А респираторните звуци како воздивнување или кашлање може да укажуваат на одредени состојби, како што е хронична опструктивна белодробна болест. Анализата на овие звуци може да им помогне на лекарите побрзо да ги идентификуваат респираторните нарушувања. Ова се само дел од примерите каде апликацијата би можела да биде корисна за рано препознавање на одредени состојби.

Приватност?

Иако звучи ветувачки, најзначајниот недостаток на проектот е приватноста. Бидејќи е проект на САД, главната пречка е што гласот е заштитен со федералниот Закон за преносливост и одговорност за здравствено осигурување, кој бара приватност на личните здравствени информации. Ова е причината зошто нема големи бази на податоци. Друга пречка е етичкиот извор на податоци бидејќи истражувачите ќе воспостават квоти за различни раси и етнички групи.
Предизвици постојат, но истражувачите не губат надеж! Кој знае, можеби за неколку години навистина ќе имаме апликација која ќе биде од голема помош кога се работи за здравствени состојби кои ги поврзуваме со гласот.

Извор:

https://www.medscape.com/viewarticle/985273#vp_1