Дали имам труење со храна?

Вообичаени симптоми на болести кои се пренесуваат преку храна се гадење, повраќање, грчеви во стомакот и дијареа. Сепак, симптомите може да се разликуваат кај различните видови болести кои се пренесуваат преку храна. Симптомите понекогаш може да бидат сериозни, а некои болести кои се пренесуваат преку храна може да бидат дури и опасни по живот. Иако секој може да добие болест која се пренесува преку храна, некои луѓе имаат поголема веројатност да развијат таква болест.
Тие групи вклучуваат:

  • Постари возрасни лица
  • Млади деца
  • Луѓе со имунолошки систем ослабен од медицински состојби, како што се дијабетес, заболување на црниот дроб, бубрежна болест, трансплантација на органи или ХИВ/СИДА, или од примање хемотерапија или зрачење.
  • Бремени жени

Повеќето луѓе се подобруваат без медицински третман, но луѓето со тешки симптоми треба да го посетат својот лекар.

Труењето со храна се јавува во рок од 1 до 36 часа по консумирањето на загадена храна, а се манифестира со појава на еден или повеќе од следните симптоми: гадење, повраќање, болки во стомакот, дијареа, главоболка и општа слабост. Симптомите обично траат од еден до седум дена.

Труењето со храна може да биде предизвикано од:

  • бактерии или нивни токсини кои се наоѓаат во храната поради неправилно подготвување и чување на храната
  • вируси
  • хемикалии како што се инсектициди и хербициди
  • метали како што се олово, жива и кадмиум
  • отровни растенија како што се ноќните и печурките што не се јадат
  • други загадувачи како што се микотоксини, остатоци од ветеринарни лекови итн.

Денес, најчести труења со храна се труењата со храна контаминирани со Норовирус, потоа бактериите, меѓу кои како најчеста бактериска причина за труење со храна се издвојува салмонелата.

Норовирусот е многу заразен вирус кој се шири кога луѓето јадат храна или пијат вода загадена со патогенот. Ова се случува ако се ракува со храна или вода со вода загадена со норовирус (на поле, дома, во ресторан итн.) или ако храната и водата дојдат во контакт со траги од секрет на рацете на заразени или незаразени луѓе кои можат да да се спречи ширењето на вирусот. Како и кај сите труења со храна, знаците/симптомите вклучуваат гадење, повраќање, грчеви во стомакот и дијареа. Како по правило, закрепнувањето е брзо (1-2 дена), а главните проблеми се можна дехидрација – особено кај многу мали деца, постари и имунокомпромитирани пациенти – и можно асимптоматско ширење на вирусот по закрепнувањето.

Што се однесува до салмонелата, храна која е особено ризична за развој на салмонелоза се јајцата и колачите направени од сирови јајца (тартови со крем, крофни принцез итн.); потоа мелено месо, обично во сос; мајонез и јадења во кои се додава мајонез (француска салата и сл.); тартар сос , панирани стекови (недоволно варени) и јајца воопшто, при што салмонелата може да биде присутна на надворешната страна од лушпата и може да заврши во самите јајца или во сад со јајца. Салмонела може да се внесе и со неизмиени раце на лице кое ја излачува (болно лице или асимптоматски носител на микроб) и работи со храна. И повеќето други бактериски труења со храна се случуваат на ист начин, односно со множење на предизвикувачкиот агенс во храната или садовите, со оставање на храната надвор од фрижидер неколку часа на собна температура.

СОВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА !

СОВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА

Staphylococcus aureus често се наоѓа на отворени кожни рани или во носната слузница на луѓето кои подготвуваат храна. Кога стафилококот влегува во храната, создава отров отпорен на температура, кој не може да се уништи со последователна термичка обработка и, и покрај готвењето, доведува до болест. Често се јавува труење кога се јаде сладолед или разладено бебешко месо.

Анаеробните бактерии, како што се Clostridium perfringens и Clostridium botulinum, се размножуваат без присуство на воздух и стигнуваат до храната од нечистотијата во почвата во форма на многу отпорни спори. Доколку храната не се измие пред да се готви (на пример гравот), при подготовка на големи количини (најчесто грав за салата) т.н. спорите кои преживуваат при готвење (до 100°C) и при постепено ладење без присуство на воздух се размножуваат и предизвикуваат дијареални заболувања. Главниот проблем е недоволното готвење и бавното ладење на храната.

Содржината на надуените, („бомбардирани“) лименки не смее да се користи во никој случај!

Некои бактерии, како што се Listeria m. и Yersinia ent., се размножуваат дури и на температури во фрижидер. Листеријата може да предизвика сериозни заболувања, за среќа кај помал број луѓе со ослабен имунитет (на пример, постари лица), додека труењето со јерсинија е ретко и најмногу ги погодува децата. Храна во која може да се очекува листерија и јерсинија се млекото и месото, особено пилешкото. Се разбира, правилната термичка обработка ги уништува (гответе или печете на мин. 78°C).

Покрај горенаведеното, постојат и други микроорганизми кои можат да предизвикаат труење со храна, како што се Trichinella, Bacillus cereus, Shigella spp., Vibrio spp.и др.