Избор на телесна активност – која ви е потребна?

Happy family having fun during foliage. Parents and their kids walking in the autumn forest all together and laughing.

Седењето е основна карактеристика на денешниот начин на живот. Тешката физичка работа исчезнува пред механизацијата и роботиката. Просечниот западен човек денес сака да заврши што е можно повеќе работа во најкус можен рок и со што е можно помалку движење. Физичката активност на работното место, при пристигнување или напуштање на работа, во слободно време, е екстремно намалена. Слободното време се поминува седејќи во автомобил или пред телевизор.

Посебен проблем се училишните деца кои кога одат на училиште значително го менуваат начинот на живот и значително им се намалува движењето. Физичкото образование во училиштата е недоволно застапено. Тогаш веќе започнува развојот на факторите на ризик за појава на атеросклероза и зголемена телесна тежина. Редовната физичка активност кај децата и младите е од исклучителна важност за нивниот раст и развој, нивното здравје и способност и спречување на развој на фактори на ризик кои ќе влијаат на нивното здравје во зрелоста. Навиката за редовна физичка активност усвоена во младоста останува и во зрелоста.

Денес е познато дека одредена количина физичка активност е важна за превенција од дебелина, лесна артериска хипертензија, дијабетес, покачени масти во крвта, болести на кардиоваскуларниот систем, чија основна причина е атеросклероза, пред се коронарна срцева болест. Физичката активност дава одлични резултати дури и кога веќе се развиени срцеви заболувања. Луѓето кои редовно вежбаат имаат помали шанси да развијат малигни заболувања, првенствено рак на дебелото црево и на дојката. Понатаму, вежбањето го спречува развојот на остеопороза, а со тоа и фрактури на коските во староста, особено кај жените. Ваквиот начин на живот е особено важен во борбата против депресијата, а кај постарите луѓе го продолжува времетраењето на независноста од туѓата помош.

Современиот пристап на јавното здравство промовира умерена физичка активност во дневно времетраење од најмалку триесет минути, која може да се спроведува одеднаш или неколку пати во текот на денот. Треба да се избере активност во која личноста ужива, а која не ја доживува како казна. Треба да одговара на возраста, кондицијата, здравјето и можните физички ограничувања. Може да се спроведе самостојно, во мала група или во организирана група. Редовното вежбање на која било возраст ја подобрува физичката и психичката состојба, овозможува дружење и запознавање нови луѓе, ги зголемува интелектуалните способности, духовно исполнува, овозможува подобро извршување на секојдневните задачи (на работното место, на училиште или дома), а вежбањето во природа ја зголемува поврзаноста со него се развива и свеста за потребата од негова заштита. Влијанието на заедничкото вежбање со членовите на семејството и децата е особено важно за развој на здрави меѓусебни односи.

Никогаш не е доцна да се усвои редовната физичка активност како начин на живот бидејќи е докажано дека значително го зголемува севкупниот квалитет на живот во сите човечки области.