Инфекција Хеликобактер пилори кај деца

Повеќето луѓе, вклучително и лекарите, некогаш верувале дека чиревите на желудникот или дуоденумот се предизвикани од стрес, алкохол или зачинета храна. Сега знаеме дека тоа не е така. Всушност, овие чирови, наречени пептични улкуси, најчесто (иако не секогаш) се предизвикани од бактерии – конкретно, организам наречен Helicobacter pylori или Helicobacter pylori.

Хеликобактер пилори, исто така, може да се појави кај деца, и иако инфекциите се зголемуваат како што луѓето стареат, повеќето деца и возрасни со Хеликобактер пилори никогаш всушност нема да ја развијат инфекцијата. Никој не е сигурен како се добива Helicobacter pylori, но директниот контакт со заразено лице може да игра значајна улога во инфекцијата, како и преносот преку контаминирана храна и вода. Инкубациониот период е исто така непознат.

Знаци и симптоми на инфекција со Helicobacter pylori
Кога Helicobacter pylori предизвикува чир, интензитетот на симптомите може да варира. Во некои случаи, нема да има никакви симптоми. Чировите може да предизвикаат силни стомачни болки кои можат да дојдат и да пројдат, а често се случуваат неколку часа по јадење, како и во текот на ноќта.

Други симптоми може да вклучуваат:
Надуеност
Подригнување
Гадење и повраќање
Губење на апетит
Губење на тежина
Темна столица од крварење во желудникот или дуоденумот

Кога треба да посетите лекар?
Не заборавајте да го однесете вашето дете на лекар ако има:

горечки болки во стомакот кои се поинтензивни помеѓу оброците, како и во раните утрински часови пред оброците.
ако детето има постојана абдоминална болка, повраќање, губење на апетит или губење на тежината, или има крвава столица

Како се дијагностицира Helicobacter pylori?
Вашиот педијатар ќе ја земе медицинската историја на вашето дете и може да направи неколку едноставни тестови.

Вашиот педијатар, исто така, може да го упати вашето дете кај специјалист за да изврши посложени и инвазивни тестови потребни за дијагностицирање на инфекција со Helicobacter pylori. Овие тестови вклучуваат анализа на мало парче ткиво (биопсија), која се изведува со помош на уред наречен ендоскоп, кој се спушта низ грлото до абдоменот. Ткивото потоа се испитува под микроскоп и се тестира за докази за инфекција со Helicobacter pylori.

Вашиот педијатар може исто така да направи рендген на хранопроводникот, желудникот и дуоденумот. Исто така, постојат неинвазивни тестови кои можат да утврдат дали се присутни бактерии со анализа на крвта или столицата или здивот на детето. Тестот за здив може да открие јаглерод диоксид, кој се ослободува од производот Helicobacter pylori.

Третман на Helicobacter pylori
Лекарите препишуваат третман за инфекција со Helicobacter pylori само ако таа почне да се претвора во чир. Вашиот лекар може да препише комбинации на антибиотици како што се амоксицилин, кларитромицин и метронидазол за да се убијат бактериите.

Погрижете се вашето дете да ги зема сите антибиотици според упатствата дадени од лекарот. Овие антибиотици обично се препишуваат во комбинација со лекови наречени инхибитори на протонска пумпа или блокатори на хистаминските рецептори кои го попречуваат производството на стомачна киселина.

Превенција на Helicobacter pylori
Инфекцијата со Helicobacter pylori го зголемува ризикот од развој на рак на желудник подоцна во животот и затоа е многу важна превенцијата. Сепак, не постои познат начин да се спречи инфекција со Helicobacter pylori.