Не е добро да се комбинираат вакцините, доктор Мехмедовиќ објасни зошто

Не е добро да се комбинираат вакцините. Ова е ставот на доктор Злате Мехмедовиќ кој го кажа за Слободен печат.

Мехмедовиќ посочува дека ако две дози се примени од ист производител, третата не треба да се менува, туку да биде од истиот бидејќи на пример за Фајзер истражувањата, како што посочува се правени само во Америка а таму не се достапни вакцините на другите производители кои беа достапни и кај нас, па оттука и не е позната реакцијата доколку граѓаните примат таква комбинација на вакцини.

Мехмедовиќ вели дека не сака да го коментира ставот на надлежните во однос на тоа да се ревакцинираат граѓани со Фајзер а претходно да им е аплицирана вакцина од друг производител.

-Морам да напоменам, за да знаат граѓаните дека компанијата „Фајзер“ има податоци само за пациенти од американско подрачје, каде што ги нема вакцините што ги има кај нас, затоа и сметам дека влегуваме на непознат терен, со комбинација со вакцини од различни производители. На пример, во Америка, вакцинираните со „Модерна“ или „Џонсон и Џонсон“, не ги ревакцинираат со „Фајзер“ – објаснува д-р Мехмедовиќ за Слободен печат.

Не е добро да се комбинираат вакцините. Ова е ставот на доктор Злате Мехмедовиќ кој го кажа за Слободен печат.

Мехмедовиќ посочува дека ако две дози се примени од ист производител, третата не треба да се менува, туку да биде од истиот бидејќи на пример за Фајзер истражувањата, како што посочува се правени само во Америка а таму не се достапни вакцините на другите производители кои беа достапни и кај нас, па оттука и не е позната реакцијата доколку граѓаните примат таква комбинација на вакцини.

Мехмедовиќ вели дека не сака да го коментира ставот на надлежните во однос на тоа да се ревакцинираат граѓани со Фајзер а претходно да им е аплицирана вакцина од друг производител.

-Морам да напоменам, за да знаат граѓаните дека компанијата „Фајзер“ има податоци само за пациенти од американско подрачје, каде што ги нема вакцините што ги има кај нас, затоа и сметам дека влегуваме на непознат терен, со комбинација со вакцини од различни производители. На пример, во Америка, вакцинираните со „Модерна“ или „Џонсон и Џонсон“, не ги ревакцинираат со „Фајзер“ – објаснува д-р Мехмедовиќ за Слободен печат.