Одете правилно на снег и ледени површини !

A penguin walking on the frozen beach

Понекогаш не може да се избегне одење по мраз и ако немате друг избор и морате да поминете низ ледената површина, следете ги овие совети:

  • Одете полека и правете помали чекори.
  • Останете фокусирани и гледајте напред. Не зборувајте на мобилен телефон и не пишувајте пораки додека одите.
  • Ослободете се од одвлекување на внимание при одење. Спуштете го мобилниот телефон и не носете тешки товари за да не ја изгубите рамнотежата.
  • Чувајте ги рацете слободни за да помогнете во рамнотежата – не држете ги во џебовите.
  • Избегнувајте го искушението да трчате за да го фатите транспортот и не трчајте преку пешачкиот премин (посветете особено внимание кога одите преку бели зебри од пешачки премини).

ПОСЕБНО ВНИМАНИЕ ПРИ ВЛЕЗ И ИЗЛЕГУВАЊЕ ОД ВОЗИЛОТО!

Влегувањето и излегувањето од возило во зимски услови е исто така поврзано со поголем ризик од падови. Бидете особено внимателни и користете ја вратата или рамката на вашиот автомобил за поддршка кога влегувате или излегувате од возилото. Не држете предмети – како шолји за кафе, ранци или чанти – кога излегувате. Пред да земете кој било предмет, целосно излезете од возилото.

ОДЕТЕ КАКО ПИНГВИН

При нормално одење, центарот на нашата рамнотежа е во средината на телото и нашата телесна тежина е распределена подеднакво на двете нозе. Овој начин на одење по мраз ги принудува нашите нозе да ја носат телесната тежина под остар агол на површината, што може да резултира со многу непријатни падови и повреди. Со промена на начинот на одење, можете да избегнете такви падови. Експертите за безбедност ширум светот препорачуваат одење како пингвин, бидејќи нивниот начин на одење е најстабилен. Како да одиме како пингвин? Раширете ги стапалата малку пошироко од вообичаено и малку навалете се напред, така што центарот на рамнотежа да биде на предната нога, со тежиштето над предното стапало.

За дополнително да ја подобрите вашата рамнотежа, истегнете ги рацете настрана.

СОВЕТИ ПОВЕЌЕ…

  1. РАБОТЕТЕ НА ВАШАТА РАМНОТЕЖА И ФЛЕКСИБИЛНОСТ  Обидете се редовно да вежбате вежби кои ќе ви ја подобрат рамнотежата и координацијата на движењата.
  2. ЧУВАЈТЕ ГИ ВАШИТЕ КОСКИ ЗДРАВИ! Внесувањето на доволни количини на калциум и витамин Д, првенствено преку правилна исхрана и изложување на сонце, се многу важни за здравјето на коските и можат да ја намалат веројатноста за падови и да ги ублажат нивните последици.
  3. ИЗБЕГНЕТЕ ЈА УПОТРЕБАТА НА АЛКОХОЛ И ПСИХОАКТИВНИ СУПСТАНЦИИ! Злоупотребата на алкохол може да предизвика лизгање и паѓање. Бидејќи алкохолот ја нарушува рамнотежата, моторните вештини и расудувањето, веројатноста за паѓање на мраз по консумирање алкохолни пијалоци драстично се зголемува.Одредени лекови, исто така, влијаат на стабилноста и рамнотежата. Секој психотропен лек, односно лек кој влијае на психофизичките способности (антидепресиви, седативи, антиконвулзиви итн.), како и одредени лекови за подобрување на кардиоваскуларната функција, може да го зголеми ризикот од паѓање.

Бидете сигурни и разговарајте со вашиот лекар  за да дознаете дали вашите лекови може да влијаат на вашата рамнотежа.