ОСУМ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ВО ПРЕВЕНЦИЈА НА БУБРЕЖНА БОЛЕСТ

kidney disease, Human anatomy care. kidney cancer. realistic vector illustration isolated on blue background

Главната функција на бубрезите е излачувањето на токсичните продукти на метаболизмот и вишокот течности од телото.Бубрежните болести сочинуваат голема група на болести со различни причини, тек, симптоми и прогноза. Овие болести се манифестираат како воспаление на бубрезите и акутно или хронично намалување на функцијата на бубрезите.

Симптоми и знаци на хронична бубрежна инсуфициенција се развиваат постепено и не се специфични.

Нарушувања на мокрењето ( зачестено мокрење,намалено излачување на урина, болно и отежнато мокрење, ноќно мокрење и неможност за мокрење)

Промени во состав на урината (бактерии, леукоцити,крв,протеини,липиди и кристали во урина )

Болка ( тапа, остра, од тип колика,повремена ,континуирана)

Оток ( тестест, генерализиран)

Во просек 1 од 10 лица  има некој степен на намалување на бубрежна функција. Болеста може толку да напредува да е потребна дијализа или трансплантација.

Трансплантација на бубрег се базира на пресадување на органи кои можат да се добијат од живи или умрени лица.

Кај приближно 10-15% од болните, донори на органи може да бидат крвни сродници (членови на семејството), или биолошки несродни донатори ( брачни партнери, пријатели ). За останатите болни се бараат сродни донатори од лица со дијагностицирана  мозочна смрт (кадаверични донори ). Од тие причини потребно е да се зголеми бројката на кадаверични трансплантации.

Донирање на орган е знак на хуманост, солидарност и благородност, со која едно лице ја искажува својата желба и намера да после смртта донира било кој дел од телото поради пресадување/трансплантација, како би се помогнало на тешко болните.

Без оглед на возраста,едноставни превентивни мерки може да го забават напредувањето на болеста на бубрезите, да се спречат компликации и да се подобри квалитетот на животот. Бубрежните заболувања може на време да се дијагностицираат.

Со пороверка на примерок урина, крв и крвен притисок, може да се откријат рани знаци на бубрежна болест.

Осум златни правила за намалување на ризикот за развој на бубрежно заболување:

 1. Бидете физички активни!
 2. Редовно проверувајте го нивото на шеќер во крвта!
 3. Контролирајте го крвниот притисок!
 4. Храните се правилно и одржувајте нормална телесна тежина!
 5. Земајте доволна количина на течности!
 6. Прекин на пушење цигари!
 7. Не земајте лекови кои не се пропишани на рецепт!
 8. Редовно контролирајте ги бубрезите , доколку имате еден или повеќе ризик фактори!

Проверете го својот ризик за развој на бубрежна болест

 • Имате ли покачен крвен притисок?
 • Имате ли дијабет?
 • Имате ли прекумерна телесна тежина?
 • Имате ли повеќе од 65 години ?
 • Дали имате во вашата фамилија лице со бубрежно заболување?
 • Дали сте слабокрвни?
 • Доколку имате еден или повеќе потврдни одговори ,јавете се веднаш кај својот избран лекар!