Плав Понеделник: Дали навистина е ,, најдепресивниот ден “во годината?

Back view of young woman sitting on unmade bed after waking up and looking at city view in the window. Female model relaxing under warm blanket at home. Copy space

Третиот понеделник во јануари е прогласен за „најдепресивен ден во годината“.
Јануари беше одбележан со негативи на сметката по празничниот хедонизам, нови деловни предизвици и студено и тмурно време. Статистиката вели дека околу 20 проценти од луѓето доживуваат некаква форма на лошо расположение или летаргија во текот на јануари. Третиот понеделник во јануари е познат како најдепресивниот ден во годината, но што воопшто значи тоа?

За време на најдепресивниот ден во годината, попознат како „Син понеделник“, се чувствуваат ефектите од долгата зима и празнично трошење. Сето ова математички го пресметал психологот Клиф Арнал од Универзитетот во Кардиф, кој го основал гореспоменатото. Арнал ги наведе следниве фактори:

  • Временските услови
  • Висината на платата
  • Откажување од новогодишните одлуки
  • (Не) мотивација
  • Нивото на финансиски долгови
  • Стресот
  • Крај на празниците

Следствено, тој ја примени формулата- [W + (D-d)] x Tq ÷ [M x Na].

W го претставува времето, D долгот, d месечната заработка, T времето по празниците, q периодот по неуспешните новогодишни одлуки, M нивото на мотивација и Na потребата да се преземе акција.

Првиот „Син понеделник“ беше на 24 јануари 2005 година, а Арнал набрзо се соочи со обвинувања дека тоа е платен маркетиншки трик.

Американски психолог д-р Џоан Харви го опишува концептот како „целосно бесмислен“, особено во однос на тврдењата дека лошото време е една од главните причини зошто Синиот понеделник е толку син.„Ако е навистина светло и сончево, можеби ќе се чувствувате весело на денот“, вели таа за „Индипендент“.
Додека Харви посочува дека сезонското афективно растројство (САД) може да ги остави луѓето да се чувствуваат депресивно во текот на зимските месеци, таа нагласува дека врзувањето на депресијата на еден ден особено е „сензационалистичка глупост“.

Стивен Бакли, (Лондон ),раководител на информации во хуманитарна организација за ментално здравје Мајнд, додава дека кампањите на Синиот понеделник често го банализираат она што може да биде сериозна, исцрпувачка и потенцијално опасна по живот состојба.

„Еден од шест од нас ќе доживее депресија во одреден период од нашите животи, а тоа може да има катастрофални ефекти врз секој дел од нашиот живот“, изјави тој за Индипендент.

„Може да ги остави луѓето да не можат да спијат, да се чувствуваат исклучени од другите и да доживеат самоубиствени мисли“.

Бакли додава дека иако јануари може да биде тежок поради финансиските оптоварувања и неуспешните новогодишни резолуции, овие работи не треба да се мешаат со клиничка депресија.

Со сугерирање дека секој може да се чувствува депресивно во еден ден, ризикуваме да ги омаловажиме искуствата на оние кои живеат со сериозна болест“.

Како што е кажано, еден позитивен елемент на Синиот понеделник е тоа што тој претставува шанса да се справиме со стигмата околу депресијата и да ја подигнеме свеста за нејзините симптоми, вели Изабела Голди, директор на Фондацијата за ментално здравје.

„Она што можеме да го преземеме од Синиот понеделник е дека сите имаме ментално здравје и дека постојат чекори што можеме да ги преземеме во текот на целата година за да го заштитиме“, изјави таа за Индипендент.

„Ова е тековен предизвик, бидејќи е важно сите да направиме повеќе за да се грижиме за нашето ментално здравје во начинот на кој се грижиме за нашето физичко здравје, без да се стресуваме за тоа“.

Психологот Клиф Арнал во едно интервју нагласува дека неговата намера не била понеделникот да биде негативен, туку токму спротивното.

Од научна гледна точка, терминот „јануарска депресија“ не постои, туку сезонско афективно нарушување. По периодот обележан со сјај, излегување, богати оброци и нередовно спиење, прилагодувањето на мрачен јануари без посебни настани станува тешко за поединци. Како резултат на тоа, поединците доживуваат симптоми како што се замор, безволност, меланхолија, недостаток на мотивација итн. Меѓутоа, ако овие фактори се предизвикани исклучиво од горенаведените фактори, физичката активност, урамнотежена исхрана, дружење и поставување реални цели се совети кои можат да помогнат.

Иако терминот „најдепресивниот ден во годината“ звучи страшно, факт е дека депресијата е многу посериозна болест од само еден од најтажните денови.  Со овој здравствен термин не треба да се расфрла лесно. Наместо јануари да го дефинираме како мрачен месец, да се обидеме почетокот на годината да го доживееме како можност за нови и вредни искуства!