Регистриран е првиот случај на новиот вид корона во Европа

Белгија го забележа првиот случај на новиот вид на коронавирус кој се шири во Јужна Африка, изјави министерот за здравство.

Министерот соопшти дека варијантата Б1.1.529 е откриена кај невакциниран патник кој влегол во Белгија и бил позитивен на 22 ноември, пренесува Де Морген.

Претходните случаи беа ограничени на Јужна Африка, Боцвана и еден случај во Хонг Конг, увезен од патник.