САД фрла вакцини, a некои уште чекаат први дози

САД фрлаат милиони дози на вакцина против ковид -19, додека многу делови од светот се соочуваат со недостаток.

Најмалку 15 милиони дози се отпишани во САД помеѓу март и септември, според анализата на ЦДЦ. Одделна студија покажа дека еден милион дози биле одбиени во 10 американски држави во декември и јули. Државите продолжуваат да фрлаат неискористени вакцини.

Луизијана фрлила 224.000 неискористени дози на вакцини, стапка што скоро тројно се зголемила од крајот на јули, дури и во време кога смртоносниот четврти бран на вирусот ја погоди државата.

Некои дози биле изгубени со отворање и не користење на целосната содржина на шишињата, но за повеќе од 20.000 дози, рокот на траење едноставно истекол.

Наводно, во Висконсин илјадници дози се фрлаат секој ден. Повеќе од 65.000 дози се фрлени во Алабама, во Тенеси речиси 200.000.

Отфрлените дози претставуваат само мал дел од дозите консумирани во тие држави – на пример, во Луизијана, успешно се администрирани 4,4 милиони дози.

Но, вестите се уште се тажни бидејќи милиони луѓе низ целиот свет се уште ги чекаат своите први дози.

До јули, само еден процент од населението на земјите со ниски примања ја прими првата доза, додека во земјите со високи примања повеќе од половина од населението ја прими првата доза.

Многу од отфрлените дози доаѓаат од аптеките.

Во мај, само два ланци на аптеки консумираа повеќе дози од сите американски држави, територии и федерални агенции заедно, вкупно три четвртини од одбиените дози. Најмалку 7,6 милиони отфрлени дози доаѓаат од четири големи аптеки.

Постојат неколку причини зошто дозите на вакцините не успеаја: понекогаш шишето е испукано или не содржи онолку колку што се наведени, понекогаш иглите се дефектни или замрзнувачите се расипуваат или струјата се исклучува. Честопати луѓето не се појавуваат на договорениот датум на вакцинација, а дозата издвоена за нив не се користи подоцна.

Бидејќи вакцинацијата во целата земја се забави по врвот на кампањата за вакцинација во средината на април, растечкиот проблем е што вакцините истекуваат бидејќи премногу луѓе нема да се вакцинираат.