Кој тип на исхрана има најповолно влијание врз здравјето и околината?

Прехранбената индустрија има значително влијание врз животната средина на различни начини.

Производството на храна бара употреба на природни ресурси, вклучувајќи земја, вода и енергија, што може да доведе до деградација на почвата, ерозија и исцрпување на водните ресурси. Исто така, производството на храна бара емисии на стакленички гасови како што се метан и азотен оксид, кои придонесуваат за глобалното затоплување. Дополнително, преработката и транспортот на храна создаваат големи количини отпад, што исто така има негативно влијание врз животната средина.

Следствено, сосема е логично да сакаме да имаме позитивно влијание врз животната средина преку нашата исхрана. и за зачувување на здравјето. Ова е тема на истражување објавено на 1 март оваа година во American Journal of Clinical Nutrition.

Тим на истражувачи спроведе студија на повеќе од 16.000 поединци. За да го одредат јаглеродниот отпечаток и квалитетот на популарните диети што ги консумираат возрасните, истражувачите ги усогласија податоците собрани со помош на потврдена алатка со базата на податоци за еквиваленти на примероци храна на USDA за да ги категоризираат учесниците во една од шесте меѓусебно ексклузивни диететски категории.

Веган

Вегетаријанство

Пескатаријан (Тој не јаде месо, но јаде риба)

Кето

Палео

Сештојади

Во категоријата сештојади се вклучени сите кои не се вклопуваат во ниту една од претходните категории. Тоа беше и најчестата диета меѓу испитаниците – дури 83,6%. Следеа вегетаријанска (7,5%), пескатаријанска (4,7%), веганска (0,7%), кето (0,4%) и палео диети (0,3%).

Влијанието на исхраната врз животната средина беше пресметано со споредување на утврдените емисии на стакленички гасови (GHGE) на повеќе од 300 производи со храна пријавени во Националното истражување за здравје и исхрана (NHANES), кои потоа беа сумирани за секој поединец за да се добие „јаглероден отпечаток “ за нивната секојдневна исхрана. Понатаму, квалитетот на исхраната на испитаниците беше оценет со користење на верзиите од 2010 година на Индексот за здрава исхрана и Алтернативниот индекс за здрава исхрана, кои ги оценуваат состојките на храната врз основа на нивното влијание врз здравјето.

Најмалиот јаглероден отпечаток е забележан со веганска исхрана, проследена со вегетаријанска и пескатаријанска исхрана. Кога зборуваме за квалитетот на исхраната, на прво место зазема претскатарската диета, а потоа вегетаријанската и веганската исхрана. Редоследот на трите најниски резултати зависел од користениот индекс, а кето или палео диетите се сметаат за најлоши. Анализата покажа дека испитаниците кои се во категоријата сештојади и јаделе во согласност со DASH или медитеранската исхрана, имале поквалитетна исхрана според мерењето на споменатите индекси, како и помало влијание врз животната средина, од другите луѓе. во групата.

Најдобар избор беше пескатаријанската исхрана базирана на риба, а потоа вегетаријанската и веганската прехана. Споменатите видови исхрана се покажаа како најкорисни за здравјето, но имаат и најмало влијание врз животната средина. Анализата, исто така, сугерира дека диетите базирани на месо, како што се кето и палео, се најлоши по двете мерки. „Сештојадната“ диета, иако помалку здрава, има подобар ефект врз здравјето и животната средина од претходните две диети кои вклучуваат месо. Сепак, треба да се нагласи дека ова истражување има ограничувања, поради бројот на учесници, како и должината на студијата.

Како заклучок, изборот на диета зависи од индивидуалните потреби и преференци.

Важно е да изберете диета која е избалансирана и која ви одговара.

Извор : MedScape (2023) Keto/Paleo Diets ‘Lower Quality Than Others,’ and Bad for Planet. Dostupno na:https://www.medscape.com/viewarticle/989126?ecd=WNL_trdalrt_pos1_ous_230308&uac=457341DT&impID=5225487#vp_1