Досега направени 888 тестови за корона вирусот, од понеделник брисеви ќе се земаат уште на два пункта

Досега во земјава се направени 888 тестови за коронавирусот, а Институтот за јавно здравје во овој момент располага со 1400 дополнителни тестови, рече министерот за здравство Венко Филипче.

„Донесена е одлука за избор на дополнителна количина и 1000 тестови, а има најава за донација од уште 1000 тестови, со најава дека 1000 ќе бидат на располагање во нашата земја и 300 во било кое време во болницата во „Жан Митрев“, рече Филипче.

Во однос на зголемување на достапноста на земањето брисеви, од понеделник ќе функционираат два пункта, на клиниката „Чаир“ и „Јане Сандански“. За ова, ќе се закажува телефонски преку системот на „Мој термин“, со што ќе се зголеми достапноста на оваа услуга во нашата земја, рече министерот за здравство.

фото: Архива