Eфектот на вакцината Модерна слабее со текот на времето

Последните податоци добиени со истражувањето на вакцината Модерна покажуваат дека заштитата што истата ја обезбедува слабее со текот на времето, што е дополнителен аргумент дека е потребна засилувачка доза, објави денеска компанијата.

„Тоа е само една проценка, со оглед на претстојната есен и зима, дека поради ослабен имунитет, може да доведе до минимум 600.000 нови случаи на коронавирус“, рече модерниот претседател Стивен Хог, пренесе Ројтерс.

Тој не прецизираше колку случаи ќе имаат сериозни симптоми, но изјави дека за некои ќе биде потребна хоспитализација.

Овие податоци се во спротивност со податоците од неколкуте неодамнешни студии кои сугерираа дека заштитата на модерната вакцина трае подолго од Pfizer и Bayontech.