Како „дивее“ корона вирусот по телото, од мозокот до стапалата

Во последниве денови, во единицата за интензивна нега од 20 кревети, лекарот Џошуа Денсон прегледа двајца пациенти со респираторни проблеми, други пациенти чии бубрези се во сериозна состојба. Неколку дена порано, неговата анализа беше прекината кога неговиот тим се обидуваше да оживее млада жена чие срце застана. Сите пациенти имаа нешто заедничко, вели Денсон, пулмолог и специјалист за критична нега на Универзитетот Тулан, Медицински факултет.

„Сите беа позитивни на КОВИД-19“.

Бидејќи бројот на потврдени случаи на КОВИД-19 ширум светот се зголеми на 2,2 милиони, а смртните случаи надминаа 150.000, лекарите и патолозите се борат да ја разберат штетата што ја нанесува Коронавирус при пробивање низ телото. Тие разбираат дека додека белите дробови се главната точка на влијанието, нејзиниот опсег може да се прошири на многу органи, вклучително и на срцето и крвните садови, бубрезите, цревата и мозокот, објави faktor.mk/

Следното е брза слика за брзо развивање на разбирањето на тоа како вирусот ги напаѓа клетките низ целото тело, особено кај приближно 5% од пациентите кои стануваат критични болни. И покрај фактот дека повеќе од 1.000 трудови протекуваат на списанија и сервери за печатење секоја недела, јасна слика е невозможна затоа што вирусот изгледа како микроби да не го виделе тоа. Без поголеми, контролирани студии што само започнаа, научниците треба да извлечат информации од мали студии и извештаи за случаи, кои честопати се објавуваат со брзина на варип и сè уште не се разгледуваат.

Инфекцијата започнува

Кога заразено лице исфрла капки исполнети со вирус и некој друг ги вдишува, новиот коронавирус, наречен САРС-КоВ-2, влегува во носот и грлото. Добредојден е во мукозната мембрана на носот, покажуваат впечатоците на докторите. Откриле дека клетките таму се богати со рецептори на клеточна површина, наречен ензим за производство на ангиотензин 2 (ACE2). Во целото тело, присуството на ACE2, кое обично помага во регулирање на крвниот притисок, означува ткива кои се ранливи на инфекција затоа што вирусот треба да влезе во клетката во рецепторот. Откако ќе влезе, вирусот впрочем станува машина за правење клетки, правејќи безброј копии од себе и напаѓајќи нови клетки.

Бидејќи вирусот се размножува, заразеното лице може да ослободи големи количини од него, особено во текот на првата недела. Симптомите може да бидат отсутни во овој момент. Или новата жртва на вирусот може да развие треска, сува кашлица, болки во грлото, губење на мирис и вкус или болка во главата и телото.

Ако имунолошкиот систем не го победи САРС-КоВ-2 во текот на оваа почетна фаза, вирусот потоа се движи со брзината на ветерот и ги напаѓа белите дробови, каде исходот може да е смртоносен. Тенките, далечни гранки на белите дробови на респираторното дрво завршуваат во ситни воздушни перничиња наречени алвеоли, секоја обвиткана со еден слој на клетки, кои се исто така богати со ACE2 рецептори.

 

Обично кислородот преминува од алвеолите до капиларите, ситни крвни садови што лежат до воздушните кеси; кислородот потоа се пренесува во остатокот од телото. Но, бидејќи имунолошкиот систем се бори со натрапникот, самата битка го нарушува овој здрав трансфер на кислород. Предните бели крвни клетки ослободуваат воспалителни молекули наречени хемокини, кои за возврат покануваат повеќе имуни клетки да ги таргетираат и убиваат клетките заразени со вирусот, оставајќи паузи на течности и мртви клетки – гној – зад себе. Ова е основната патологија на пневмонија со нејзините придружни симптоми: кашлица; треска, брзо и плитко дишење. Некои пациенти со КОВИД-19 се опоравуваат, понекогаш и без поголема поддршка од кислородот воведен преку нивните носни шуплини.

Друг впечатлив сет на симптоми кај пациенти со КОВИД-19 се концентрира на мозокот и централниот нервен систем. Фронтера вели дека од невролозите се бара да проценат 5% до 10% од пациентите со коронавирус во нејзината болница. Но, тој вели дека постои „веројатно потценување“ на бројот на пациенти чиј мозок се бори, особено затоа што многумина се исто така седатирани на респираторите.

Фронтера има забележано пациенти со воспаление на мозокот – енцефалитис, напади на „симпатична бура“, имунолошки одговор што е верзија на невремето на цитокинот во мозокот.

Во почетокот на март, една 71-годишна жена од Мичиген се врати од крстарење на реката Нил со крвава дијареја, повраќање и болки во стомакот. На почетокот, лекарите се сомневале дека има бактерија на желудникот, како што е салмонела. Но, откако развила кашлица, лекарите зеле назален брис кој бил позитивен за новиот коронавирус.

Нејзиниот случај додава сè поголеми докази што укажува на тоа дека новиот коронавирус, како и неговиот братучед САРС, може да ја зарази слузницата на долниот дигестивен тракт, што изобилува со клучните рецептори на ACE2. Вирусна РНК е пронајдена кај дури 53% од пациентите со столица. Во трудот во theурналот за гастроентеролози, кинескиот тим објави дека пронашол протеински плик на вирусот во клетките на желудникот, дуоденумот и ректумот во биопсијата на заболените

Текстот е преземан  faktor.mk a тие го пренесуваат од sciencemag.org.

Tекстот во целост на: Faktor.mk