На 14 пунктови ќе се земаат материјали и брисеви за тестирање за коронавирус

Од денеска во земјава почнуваат да функционираат вкупно 14 пунктови за земање материјали и брисеви за тестирање за коронавирус. Во Скопје пунктовите ќе бидат сместени во поликлиниките „Чаир“ и „Јане Сандански“.

– Ќе се тестираат граѓани по епидемиолошки индикации и со закажување по претходна најава кај матичниот лекар кој ќе треба да пополни алторитам што ќе укаже на тоа дали граѓанинот треба да биде тестиран или не. По вчерашниот координативен состанок со Здружението на матичните лекари тие целосно се вклучија во поддршка на овој систем на идентификација на рано откривање, зголемување на пристапот на пациентите односно граѓаните прво до дијагностика, а после и до спроведување и извршување на тестовите, истакна министерот за здравство Венко Филипче.

фото: Архива